Już wiadomo, czy w Gdańsku będzie gwiazdka Michelin.

Inspektorzy Michelin w Trójmieście już byli, pojedli i wyjechali. Decyzje zapadły, przewodnik jest w przygotowaniu, a ogłoszenie pełnego rankingu dla całej Polski zaplanowano na...

Historia kuchni polskiej – pomidorowa, schabowy i co jeszcze?

Skoro jestem tym, co jem, to chciałbym się dowiedzieć, skąd się to wzięło i gdzie jego początek. Kuchnia tradycyjna to jedno z tych zjawisk kulturowych,...

Kluby kolacyjne – czy nad Wisłę dotarła nowa moda?

W niedzielnym wydaniu Pytania na śniadanie rozmawialiśmy o klubach kolacyjnych. Kluby kolacyjne to ogólna etykieta, która opisuje wszelkiego rodzaju doraźne koncepty gastronomiczne, począwszy od kolacji...

Londyn na co dzień. 3. Pie and mash oraz węgorz w galarecie z doków

Domy węgorza, pasztecika i tłuczonych ziemniaków, onegdaj symbol wschodniego Londynu, to dziś coraz trudniejsza do znalezienia rzadkość. Szczególnie zatem zapraszam was na klasyczny pie...

Pojadłem u Zamoyskich

Ten, kto sądzi, że konferencja historyczna musi wyglądać jak pełna nazwisk, miejsc i dat nasiadówka, nie był w Muzeum Małego Miasta w Bieżuniu, gdzie o historii nie tylko zajmująco opowiadano ale także podano co nieco dobrego do stołu! Pomyśleć by można, że jeśli pojadłem u Zamoyskich, to pewnie byłem w Zamościu. Tymczasem pojeść było mi dane w Bieżuniu, kameralnym miasteczku na Mazowszu, które zamieszkuje dziś jakieś dwa tysiące osób. Historia Bieżunia sięga XIV wieku i po części jest związana z rodem Zamoyskich, którzy weszli w jego posiadanie w XVIII wieku. To czasy oświecenia, które zrywało z przerysowaną stylistyką baroku, wyciągało głowę w kierunku spokojniejszej klasyki, czyniąc w kuchni swoich czasów...

Spotkanie autorskie

Spotkanie autorskie Krytyka Kulinarnego Artura Michny w Bielsku-Białej.
Spotkanie autorskie

Gdańsk to przede wszystkim eleganckie jedzenie.

Wystąpienie w „Onet Rano” Jarosława Kuźniara
Gdańsk to przede wszystkim eleganckie jedzenie.

Ryby z Bałtyku są coraz trudniej dostępne

Ryby z Bałtyku są coraz trudniej dostępne ale korzystając z moich porad w nadchodzące wakacje masz szansę wytropić i uraczyć się tymi najlepszymi. Wystąpienie Krytyka Kulinarnego Artura Michny w programie „Pytanie na śniadanie” w TVP2.
Ryby z Bałtyku są coraz trudniej dostępne

Jak Polacy odżywiają się na wakacjach i ile wydają na jedzenie?

Drogo jest już wszędzie – i nad morzem, i w górach, i na Mazurach. Mówiliśmy o tym w niedzielnym wydaniu Pytania na śniadanie, podzielając obawy widzów, że nie wszystkich może być stać na wyjazd.
Jak Polacy odżywiają się na wakacjach i ile wydają na jedzenie?

Najlepsze restauracje na świecie

Wybrano najlepsze restauracje na świecie Mówiliśmy o tym w niedzielnym wydaniu Pytania na śniadanie.
Najlepsze restauracje na świecie

Polskie pierogi w międzynarodowym rankingu przekąsek

Materiał TVP2 programu Pytanie na śniadanie.  Omawiamy temat polskich pierogów i ich sławy na świecie.
Polskie pierogi w międzynarodowym rankingu przekąsek

Skąd wziąć prawdziwe jedzenie?

Agnieszka Michajłow z portalu gdansk.pl pyta eksperta – Artura Michnę.
Skąd wziąć prawdziwe jedzenie?

Novel food – mąka z robaków

Materiał programu „Pytanie na Śniadanie” – Novel food – mąka z robaków i inne rodzaje innowacyjnej żywności
Novel food – mąka z robaków

„Pytanie na Śniadanie” – Kluby kolacyjne

Koncepty klubów gastronomicznych wracają do łask także nad Wisłą. Niektóre z nich tworzą pasjonaci dobrego jedzenia, inne do współpracy angażują profesjonalnych kucharzy, proponując wykwintne menu degustacyjne. Pojawiają się też tematyczne kluby kolacyjne, o czym rozmawialiśmy w Pytaniu na śniadanie.
„Pytanie na Śniadanie” – Kluby kolacyjne

© KrytykKulinarny.pl