6 najciekawszych wydarzeń kulinarnych 2013

Odnośnik do komentowanego artykułu: “6 najciekawszych wydarzeń kulinarnych w 2013”.

3 KOMENTARZE

  1. http://www.potrawyregionalne.pl/152,7637,KONIEC_WEDZONYCH_WEDLIN_.htm
    To jest chyba najważniejszy news roku, który gruchnął właśnie, jak piorun z jasnego nieba. Jako gorliwy eurosceptyk, który traktuje UE jako „korwinoskii ZSRE”, nawet w najgorszych koszmarach nie sądziłem, że nam zakażą jeść naszej tradycyjnej kiełbasy. Teraz, pewnie za domowe wędzenie będzie groziła odsiadka.
    Ciekaw jestem jakie inne „kwiatki” nam, nasz kochany Eurokołchoz przyniesie w przyszłym roku i następnych?? Moim zdaniem to jawny zamach na polski przemysł żywności tradycyjnej, to jakby splunięcie w twarz każdemu smakoszowi. Ja, akurat mięsa jadam mało, ale akurat wędzone wędliny tradycyjne to jedna z tych rzeczy, które lubiałem, lubię i lubieć będę. Chyba trzeba będzie wyemigrować na Ukrainę, bo tam większa cywilizacja, jak widać.

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

    • Rzeczywiście sprawa bulwersująca, dowodząca przy okazji, że w wyalienowanej Brukseli jest zbyt dużo stołków i zbyt mało głów. Zobaczymy,, jak sprawa się będzie rozwijać – być może sposobem na nowe przepisy będą jakieś wyjątki albo zwolnienia, w każdym razie wygląda to nieciekawie nie tylko dla kiełbas i mięs ale i dla ryb (które zresztą już dziś bardzo często smarowane są bejcą z aromatem dymu wędzarnicznego – podobnie jak i masowo produkowane wędzonki)

      Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

      • Z tego co wyczytałem, to dotyczy, na szczęście „jedynie” produkcji, nikt tu nie mówi o produkcji domowej, czyli wędzić na własne potrzeby ( i dalej sprzedawać w szarej strefie też). Co do ryb to nie wiem, nie czytałem rozporzadzenia, tylko ten i parę podobnych artykułów. Najbardziej zdumiewa, że przepis powstał 2 lata temu i nikt o tym nie słyszał. Chyba celowo nikt nie podnosił sprawy, chociaż sprawę np. sprzedaży alkoholu, która również wchodzi od przyszłego roku (czyli zakaz sprzedaży do którejś tam za godziny, jak za Jaruzelskiego)można było przeczytać, ale i tak głucho w „mainstreamie”. Nie wiadomo jak to było faktycznie z polską stroną, bo konsulatacje się podobno odbywały, jeśli strona polska celowo nie komunikowała się z producentami to jest to jawna zdrada polskiego interesu narodowego, tak głupia, że niedorzeczna wręcz albo być może, celowe zaniechanie. Nie sądzę, aby dało się to odkręcić, bo rozporządzenie to nie ustawa, którą można zmienić, to przepisy wykonawczy. Jak napisano w artykule, ta zmiana obejmie dużo zakładów produkujących produkty regionalne i tradycyjne (np. Taurus), które mogą upaść. Komentarze w internecie są dewastujące ten pomysł, bo „wędzonka” to przecież jedna z podstaw polskiej tradycji kulinarnej, nie tylko wędlin, ale i ryb. Wędzona ryba, na Mazurach czy nad morzem to niemal podstawa, podobnie jak Szampan w Szampanii. Myślę, że Polak-kombinator i tak znajdzie na to jakiś sposób, tyle, że nie będzie kontroli nad tym, ze szkodą dla konsumentów i z zyskiem dla kombinatorów-oszustów, których w tym kraju nie brakuje, niestety.

        Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.