Jeśli we wrześniu będziesz w Italii, weź po uwagę nachodzące święto miłośników serów naturalnych Slow Food, na które do piemonckiego Bra warto wybrać się chociaż na jeden dzień.

Cheese to festiwal najprzedniejszych serów i choć organizowany jest w niewielkim piemonckim miasteczku Bra, to jest uważany za największe i najbardziej prestiżowe wydarzenie tego rodzaju na świecie. Bra to kolebka Slow Food, międzynarodowej organizacji na rzecz dobrej, zdrowej i uczciwej żywności dostępnej dla każdego. Cheese to wizytówka tej organizacji, a wydarzenie organizowane jest w dwuletnich odstępach. Tegoroczna edycja potrwa od 15 do 18 września i jest szesnastą w kolejności.

Wbrew pozorom Cheese to nie tylko spotkanie serowarów z całego świata i to, nota bene, wyłącznie takich, których sery mieszczą się w obowiązującej w Slow Food definicji serów naturalnych. To przede wszystkim okazja do zwrócenia uwagi opinii publicznej na najbardziej palące zagadnienia związane z wytwarzaniem żywności i jej wpływem na postępujące zmiany klimatyczne. W tym roku w centrum uwagi festiwalu Cheese są pastwiska, łąki i lokalne społeczności. Wydarzeniu towarzyszy szereg otwartych dla publiczności konferencji i spotkań tematycznych, podczas których poruszane są zagadnienia związane z dobrostanem zwierząt, szacunkiem dla przyrody oraz tradycyjnych metod wytwarzania, od których niekiedy zależy los zagrożonych ubóstwem lub całkowitym wyginięciem lokalnych społeczności rozsianych w zapomnianych zakątkach świata. Spotkania, wykłady i konferencje odbywają się w specjalnej przestrzeni tematycznej zwanej Domem Bioróżnorodności. Towarzyszą im degustacje, pokazy kulinarne i prezentacje produktów związanych z tematem wydarzenia. Mowa tu nie tylko o naturalnych serach, ale też naturalnych winach i piwach oraz wędlinach. Główne tematy tegorocznych konferencji koncentrują się wokół przetrwania drobnych serowarów w obliczu przepisów faworyzujących rolnictwo intensywne, regeneracji pastwisk i obszarów górskich oraz zmian społecznych, gospodarczych i przyrodniczych powodowanych kryzysem klimatycznym.

Na Piazzetta Valfrè di Bonzo będzie można wziąć udział w sensorycznej podróży przez smaki łąk. To przestrzeń, którą pomyślano tak, aby uczestnicy mogli samodzielnie doświadczać właściwości łąk i pastwisk poprzez wszystkie zmysły. Mają zatem mieć możliwość zanurzenia się w zapachach, dźwiękach, smakach i stylistykach tych przestrzeni. Dzięki temu łatwiej będzie im zrozumieć, czym jest łąka, jak w jej ekosystemie współistnieją zwierzęta hodowlane, owady zapylające i ptaki, które wyspecjalizowały się w życiu na łąkach.
W Wielkiej Sali Serów i Enotece miłośnicy wyrobów naturalnych mogą liczyć na creme de la creme światowego serowarstwa rzemieślniczego. Na szczególną uwagę zasługują sery z Prezydiów Slow Food, których wytwarzanie ma szczególne znaczenie dla spuścizny kultury serowarstwa. Pośród nich organizatorzy zapowiadają Fiore Sardo i Alta Baronia Pecorino z Sardynii, Casolét z Val di Sole, Rabbi i Pejo, Puzzone di Moena, Trentingrana i Vezzena z alpejskich pastwisk Trydentu-Górnej Adygi, Cacio di Genazzano i Carmasciano Pecorino z Lacjum. Ze Szwajcarii przyjadą sery z prezydiów Sbrinz i Emmentaler, z Hiszpanii wpisane do Arki Smaku Afuega’l Pitu i Queso de Cabrales, z Anglii Stichelton a z Francji Comté i wpisany do Arki Smaku Queyras Blue. Tuż obok rozlokują się wytwórcy archetypicznych i ultranaturalnych win w stylistyce „Potrójnego A”, win z Koalicji Slow Wine, Alta Langa, Franciacorty i turyńskich wermutów.

Do tegorocznych nowości zalicza się przestrzeń Koalicji Kawowej Slow Food, która stawia na najwyższą jakość i łączy uczestników całego łańcucha dostaw – od rolnika po konsumenta. Zaplanowano też kultowe już Warsztaty Smaku, czyli komentowane degustacje, które zgodnie z tradycją będą się odbywać zarówno w Bra, jak i w sąsiednim Pollenzo, gdzie znajduje się Bank Wina i Uniwersytet Nauk Gastronomicznych.
Pełny program wydarzeń tegorocznego Cheese znajdziecie tutaj. Jeśli mówicie po włosku, możecie też wziąć udział w dodatkowych degustacjach tematycznych organizowanych przez włoskie regiony oraz producenta toskańskich cygar Sigaro Toscano. Na większość z nich należy się wcześniej zarejestrować, ale wstęp na niektóre jest dostępny bezpośrednio przed rozpoczęciem. Szczegóły znajdziecie tutaj. Jeśli nie znajdziecie już noclegów w okolicach Bra, co o tym czasie jest niemal pewne, to pamiętajcie, że na Cheese warto wpaść nawet przy okazji, choćby na jeden dzień.
Do zobaczenia w Bra!