Zbliża się sierpień, czas na obiecaną drugą część przewodnika po wybrzeżowych letnich imprezach kulinarnych – zestawienie najciekawszych poniżej. Na każdą z nich można się wybrać, ale na Festiwal Smaku w Grucznie trzeba. Koniecznie.
Część druga – sierpień
» 5 sierpnia, Jarmark Cysterski, Żarnowiec
W pierwszą niedzielę sierpnia warto wybrać się do Żarnowca na XVI Jarmark Cysterski. Organizatorzy zapraszają na koncerty muzyki dawnej, szantowej i ludowej, pokazy rękodzieła oraz pokazy walk rycerskich. Będzie też szansa na smażone ryby prosto z morza, swojski chleb i domowe wypieki. Dochód z jarmarku wspiera renowację zabytkowej żarnowieckiej plebanii, która pamięta czasy krzyżackie. Odwiedzając imprezę można więc przy okazji przyczynić się do realizacji szczytnego celu.
» 11 sierpnia IV Łęskie Kapuśniaki, Łąg
Łęskie Kapuśniaki to jedno z najmłodszych pomorskich wydarzeń kulinarnych, ale już zdążyło sobie zjednać rzesze sympatyków. Początkowo impreza miała charakter kameralny i organizowano ją na placu przed domem kultury w Łęgu. Obecnie zainteresowanie Łęskimi Kapuśniakami jest tak duże, że organizatorzy przenieśli imprezę na otwartą przestrzeń boiska. Kluczowym elementem Łęskich Kapuśniaków jest konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z kapusty. Jest też konkurs na najładniejszą kapuścianą maskotkę oraz na najbardziej estetyczną dekorację stoiska. Są i konkursy sprawnościowe, jak choćby Ogólnopolski Konkurs w Rzucie Kapustą o Puchar Sołtysa Łęga. Na stoiskach można spróbować swojskich przysmaków z kapusty oraz ciast.
» 15 sierpnia, Degustacja Sierpniowa, Parpary
Moc atrakcji kulinarnych czeka na gości, którzy w świąteczne sierpniowe popołudnie zechcą odwiedzić Gapiory w Parparach. Po raz dziesiąty odbędą się tam Degustacje Sierpniowe Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła. W ramach imprezy w Parparach rozstawi się Jarmark Tradycyjnego Rękodzieła i Wiejskiego Jadła. Rozpisane też zostaną konkursy na najlepsze pierogi z jagodami, najlepsze swojskie wino i najlepszą nalewkę, które odbywają się w specjalnie wydzielonym i zadaszonym Fyrtlu Dziedzictwa Kulinarnego. Ciekawostką jarmarku będzie stoisko z mało znanymi w Polsce produktami z Gruzji. Będzie można spróbować aromatycznych gruzińskich win i destylatów, przetwory owocowe i warzywne oraz wodę mineralną. Mistrz kuchni molekularnej, Jean Bos, zapowiedział pokaz kulinarny. Parpary położone są w mało oczywistym miejscu, warto więc dodać, że miejscowości należy szukać w okolicach Sztumu.
» 18-19 sierpnia, Festiwal Smaku, Gruczno
W przedostatni weekend Gruczno po raz siódmy zapełni się wystawcami i gośćmi Festiwalu Smaku. Kilkadziesiąt tysięcy zwiedzających zapozna się z ofertą grubo ponad stu stoisk, na których wytwórcy wysokiej jakości serów, wędlin, pieczywa, wina i nalewek prezentują swoje najlepsze produkty. Z roku na rok impreza zyskuje na popularności i prestiżu. Bywają tu gwiazdy polskiej sceny kulinarnej, organizowane są pokazy, konferencje i seminaria. Stałym elementem gruczeńskiej imprezy są też konkursy – Smak Roku, Smak Roku Dziennikarzy i Artystów, Miód Roku oraz turnieje nalewek i carvingu. Gremia jurorskie to zespoły wysokiej klasy specjalistów, a ich rozstrzygnięcia to swojego rodzaju certyfikaty jakości dla nagrodzonych produktów i przetworów, nic więc dziwnego, że wyróżnione w konkursach smakołyki cieszą się podczas imprezy szczególnym zainteresowaniem publiczności.
» 25-26 sierpnia, Dni z Muzyką i Chlebem, Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach
Ostatni weekend sierpnia to ostatnia okazja na na wizytę w Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach, gdzie przez całe lato w weekendy organizowane są Dni z Muzyką i Chlebem. Można zwiedzić skansen, posłuchać ludowej muzyki, a przede wszystkim przyjrzeć się pieczeniu chleba od rozgrzewania pieca po wypiekanie w nim bochenków. Świeżo wypieczony chleb można zjeść z ubitym na miejscu wiejskim masłem. Można też spróbować swojskich wafli wypiekanych w jednej z chałup na starej żeliwnej wafelnicy.
An inlletigent answer – no BS – which makes a pleasant change