Poszukiwacze czerwonego rieslinga. 5. Wójt

Na stole pojawia się nowa stołeczna gastromoda, cynamonowe bułeczki z polewą. Przywozi je posłanka, a przekąską raczy się prebendarz, komendant i wójt. Jest też przepis, możecie upiec sobie porcję w domu!

fot. Mike Bohle
fot. Mike Bohle

To już piąty odcinek naszej interaktywnej powieści kulinarnej. Zdawało się, że czytelnicy dokonają tym razem wyboru bez precedensu, bo przez chwilę dwie z trzech możliwych wariantów uzyskały równą liczbę głosów. Na taką sytuację także jest rada – do fabuły zostałyby wplecione oba wątki. Jednak w ostatniej chwili szala wyraźnie przesunęła się na wariant B, dzięki czemu Panicz Remy Coq-Paczesny, dziedzic na Podwalu okaże się szpiegiem.

Ponieważ Poszukiwacze czerwonego rieslinga to lektura tylko dla dorosłych o mocnych nerwach, toteż, pozostając w odpowiedzialności za wewnętrzny spokój pozostałych, wyraźnie zaznacza się, aby czytelnicy ze skłonnością do omdleń, słabego serca i wątłego zdrowia uprzejmie powstrzymali się od lektury. Poleca się im sławne już w Warszawie, a pewnie wkrótce w całej Polsce, cynamonowe bułeczki! Zaś śmiałkowie głosują, co bułeczki mają zawierać w środku. Wszystkim życzę smacznego!

5. Poszukiwacze Czerwonego Rieslinga. Wójt

Cynamonowe bułeczki –

Na ciasto:
3 szklanki mąki
ćwierć kostki drożdży
1 szklanka mleka
pół kostki masła
3 łyżki cukru
szczypta soli
Na masę cynamonową:
pół kostki masła
5 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu

Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, wmieszać część mąki, następnie roztopione masło, cukier i sól. Stopniowo dodawać mąki i wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od miski. Z ciasta uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na godzinę, aż podwoi objętość. Z wymieszanego z cukrem i cynamonem masła przygotować masę, którą rozsmarować na rozwałkowanym płacie ciasta. Przesmarowane, zwinąć w rulon i pokroić na kawałki grubości palca tak. Otrzymane ślimaczki ułożyć na natłuszczonej masłem blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem i po wyrośnięciu piec w temperaturze 200ºC przez ok. 10 minut. Udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Artur Michna
Artur Michnahttp://www.krytykkulinarny.pl
Artur Michna - krytyk kulinarny, publicysta, podróżnik, ekspert i komentator najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych, audytor restauracyjny, inspektor hotelowy, konsultant gastronomiczny

Teksty ―