Miniony piątek należy zaliczyć do najważniejszych w historii trójmiejskiej gastronomii. W magazynie „Rejsy” Dziennika Bałtyckiego / Polska The Times pojawiła się pierwsza publikacja przygotowana pod egidą Polskiej Akademii Gastronomicznej. Już na sam dźwięk nazwy tego gremium niejednemu kucharzowi czapka zaczyna goreć na głowie. Polskie ramię Akademii Gastronomicznej jest bowiem częścią International Academy of Gastronomy, którą założono w 1927 roku w Paryżu. Organizacja ta jest uważana za najbardziej prestiżowe i opiniotwórcze ciało gastronomiczne na świecie. To właśnie Akademia Gastronomiczna rekomenduje restauracje do prestiżowych gwiazdek przewodnika kulinarnego Michelin.

Z recenzji członków Akademii Gastronomicznej powstanie swoisty przewodnik kulinarny po najciekawszych kuchniach Trójmiasta, przy czym polecane będą nie tylko najdroższe i najbardziej wykwintne restauracje, ale także całkiem zwyczajne knajpy, które ujmują smakiem i jakością swojego menu. Autorem recenzji pierwszej restauracji jest prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce, Maciej Dobrzyniecki, Konsul Honorowy Królestwa Hiszpanii w Polsce. Na pierwszy ogień wzięto jedną z najlepszych trójmiejskich restauracji podających dania kuchni włoskiej, Fellini.

Szpalty Akademii Gastronomicznej zawierają ponadto jeszcze kilka dodatkowych atrakcji. W każdym wydaniu mistrz protokołu dyplomatycznego Tomasz Orłowski będzie opowiadał o dobrych manierach przy stole, Wiktor Zastróżny, uznany pomorski sommelier, poleci najlepsze wina, a znani pomorscy mistrzowie kuchni będą polecać swoje popisowe dania.

W tym doborowym towarzystwie swoje okienko mam też ja. Prowadzę tam cykl zatytułowany „Podróże kulinarne Artura Michny”, w którym będę pisał o poszukiwaniu ciekawych smaków w podróży.

Pozostaje mi tylko zaprosić czytelników do lektury Dziennika Bałtyckiego. Ci, do których gazeta nie dociera, mogą podążać tropami Akademików i piewców dobrego smaku dzięki elektronicznym wydaniom gazety.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.