Są miejsca w Polsce, gdzie o autentycznym produkcie lokalnym już się nie mówi. W zakolu Doliny Dolnej Wisły autentyczny produkt lokalny już się robi!
Jagnięcina to w mojej opinii jeden z najlepszych rodzajów mięsa per se. Jeśli to jagnięcina tradycyjnej rasy, wrzosówka albo merynos, z lokalnego chowu, a do tego przygotowana przez wprawne ręce jej miłośników na wytworną kolacje, to nie zastanawiam się ani sekundy, tylko wyprawiam się nań od razu.
Tak oto wyprawiłem się do Ostromecka, które znane jest z mineralnych wód oraz pałacowego kompleksu z wielkim parkiem i imponującym muzeum fortepianów. Znane jest też z bardzo dobrze podawanej jagnięciny, która do pałacowej restauracji trafiła za sprawą Piotra Lenarta, postaci legendarnej na mapie Kujaw i południowego Pomorza, którą to wzbogacił o szlak kulinarny „Niech Cię Zakole”.
Pod tą przewrotną nazwą kryje się dopasowana do potrzeb zwiedzającego konstelacja, na którą składają się istniejące w niekiedy zapierających dech w piersiach lokalizacjach kulinarne gwiazdki Doliny Dolnej Wisły – rzemieślnicze wytwórnie rzadkich smakołyków, które pochodzą z tej ziemi i stanowią część jej historii. W wielu wypadkach doskonale ilustrują przy tym moje hasło „autentyczność-opowieść-klimat”, którym posługuję się dla obrazowania wartości produktów lokalnych najwyższej jakości.
Niektóre z tych produktów pojawiły się też na pałacowej kolacji, którą zaszczycili między innymi operatorzy turystyki, a więc przedstawiciele branży, na których klientelę szlak jest już dziś w pełni przygotowany. Bufet zimnych przekąsek otwierał jagnięcy tatar, jagnięcy galart z kudrybankiem i pasztet z jagnięcych wątróbek z brzadem. Były też jagnięce kiełbasy i kiełbaski. Towarzyszyły im warzywne marynaty, cebulowa konfitura oraz potężna deska lokalnych serów.
Zimne przekąski, które od razu zaliczyłem w poczet ekstraklasy, były tylko preludium do dalszych doświadczeń. Po nich na stołach pojawił się zachwycający barszcz cytrynowy. Był wzorowo sporządzony technicznie, a recepturę na niego pobrano od podstolego żytomierskiego, Stanisława Czernieckiego, osobistego kuchmistrza wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego, który pozostawił go potomnym na stronie siedemdziesiątej drugiej Compendium Ferculorum – dzieła wydanego w roku 1682.
W kolejności podano jagnięcy duet z combra i pieczeni w sosie. Towarzyszyły mu półmiski wypełnionych jagnięciną pierogów w maślano-miętowej polewie oraz mieszanka kaszy jęczmiennej z burakami.
Kucharzom udało się zachować szlachetny profil smakowy mięsa, jednocześnie uzyskując stosownej esencjonalności towarzyszący mu sos. Pierogi bardzo dobrze wypadły w towarzystwie silnego akcentu mięty, w żadnym stopniu niedominującego, za to miło odświeżającego. Podany zaś na zakończenie kolacji jagnięcy deser na pierniku nieco jednak przegrzał stawkę – bo mięso tak, ale nie w deserach.
Tę kolację określano mianem koncertu kulinarnego. Rzeczywiście był to koncert, a może nawet coś ponad nań – i nie tyle dlatego, że uatrakcyjniała go fortepianowa muzyka na żywo, ile że od uwertury aż po sam finał – z nim włącznie – serwowano uczestnikom porcje emocjonalnych uniesień godne libretta kulinarnego oratorium.
Używamy plików cookie na naszej stronie internetowej, aby zapewnić Ci najbardziej odpowiednie wrażenia, zapamiętując Twoje preferencje i powtarzając wizyty. Klikając „Akceptuj wszystko”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie. Możesz jednak odwiedzić „Ustawienia plików cookie”, aby wyrazić kontrolowaną zgodę.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.