Dobre wieści płyną z Piemontu – międzynarodowy festiwal Cheese w Bra odbędzie się! Tematem wiodącym tegorocznej edycji jest dobrostan zwierząt a na gości poza najprzedniejszymi naturalnymi serami, wędlinami, winami i piwem z całego świata czekają konferencje, warsztaty tematyczne, komentowane kolacje i degustacje.
O roli zwierząt w zwalczaniu niekorzystnych zmian klimatycznych na Ziemi pisałem po niedawnej konferencji Slow Food, której prelegenci wyraźne wskazywali na znaczenie łąk i pastwisk oraz wypasanych na nich zwierząt w zmniejszaniu ilości dwutlenku węgla w atmosferze, regulacji gospodarki wodnej i zagospodarowaniu niesprzyjających rolnictwu obszarów górskich.
Zagadnienie ważkości troski o zwierzęta poruszano już podczas poprzedniej edycji Cheese, kiedy to zaprezentowano wcielaną w życie ideę „wędlin naturalnych”. Dbałość o zwierzęta w prowadzonych hodowlach stanowi jeden z najistotniejszych tej idei składowych. W tym roku to właśnie zwierzęta staną w tematycznym centrum organizowanego w piemonckim Bra przez Slow Food festiwalu Cheese, najważniejszego wydarzenia poświęconego serom z mleka niepasteryzowanego i rzemieślniczym produktom mleczarskim, w której wezmą udział drobni wytwórcy z całego świata, a które potrwa od 17 do 20 września.
Mimo utrudnień i obostrzeń powodowanych przez pandemię koronawirusa do Bra na tegoroczne święto zjadą wytwórcy z Belgii, Francji, Niemiec, Holandii, Portugalii, Hiszpanii, Szwecji, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii. Będzie to elita serowarskiego świata zajmująca się wytwarzaniem sera naturalnego, któremu Slow Food poświęca szczególnie wiele uwagi. Taki ser wytwarzany jest z surowego mleka i powstaje dzięki opartej na doświadczeniu serowara działalności mikroskopijnych form życia, nadających serom niepowtarzalną tożsamość. Przyjadą także wytwórcy naturalnych wędlin, wina i piwa.
Formuła festiwalu nie zmieni się, choć cała jego przestrzeń została tak zaprojektowana, aby spełniać wymogi sanitarne związane z powstrzymaniem rozprzestrzeniania się pandemii koronawirusa. Przed przyjazdem do Bra warto pamiętać o zabranie ze sobą unijny certyfikat covid, który będzie wymagany przy wejściu na wszystkie wydarzenia festiwalu. Można go uzyskać w aplikacji mObywatel albo poprzez Indywidualne Konto Pacjenta.
Osobną atrakcją Cheese są warsztaty smaku i kolacje degustacyjne. Na te wydarzenia można zarejestrować się poprzez poświęconą im stronę internetową, a wstęp na nie jest biletowany. Ważną częścią Cheese są poranne i popołudniowe konferencje i wieczorne projekcje filmowe, którym towarzyszą degustacje oraz aperitif, przy czym niektóre konferencje organizowane są w wersji zdalnej. Wstęp na konferencje stacjonarne oraz na sam festiwal Cheese jest bezpłatny. Ci, którym nie uda się dotrzeć do Bra, mogą liczyć na relację z wydarzenia w mediach społecznościowych i na stronie Krytyka Kulinarnego.
W gronie znamienitych serowarów pojawi się Pascual Cabaño z Hiszpanii ze cenionymi serami Rey Silo oraz Wspólnota Slow Food Cammino de Santiago, która zaprezentuje sery z tradycji asturyjskiej a także cydr, miód i dżemy. Hiszpanię reprezentować będzie także Poncelet z Madrytu z ponad 150 odmianami sera oraz Queseria Cultivo z Isla Corazon. Wśród serowarów francuskich znajdzie się Joseph Paccard, którego rodzina od 1990 roku wytwarza wiejskie sery z surowego mleka, w tym historyczny Reblochon, oraz Marcel Petite z Comté Fort St Antoine. Gourmino ze Szwajcarii zaprezentuje tradycyjny Emmentaler z małych mleczarni, którym udało się przetrwać proces przemysłowej standaryzacji oraz Mountain Pasture Sbrinz, oba z Prezydiów Slow Food.
Reprezentowane będą także Niemcy, Belgia, Szwajcaria, Szwecja i Portugalia oraz oczywiście Włochy. Miłośnicy serów eksperymentalnych mogą liczyć na poddawane eksperymentalnym procesom starzenia Guffanti i Giandomenico Negro. Najlepsze sery Toma z Valchiusella, Orco i Soana, produkowane z surowego mleka od krów Pezzata Rossa z Doliny Aosty, zaprezentuje Matteo Villa. Silną reprezentację serowarską wystawi Piemont, z klejnotami koronnymi Prezydiów Slow Food na czele: Coazze Cevrin, Saras del Fen, Macagn, Castelmagno i Toumin dal Mel. Pojawi się też kilka Prezydiów z Trentino-Alto Adige, a wraz z nimi sery Puzzone di Moena Malga, Vezzena, Sole, Rabbi i Pejo Casolét, górski Trentingrana i Graukäse z Doliny Auriny.
Nie zabraknie też najznamienitszego w świecie serów naturalnych, Parmigiano Reggiano, który zaprezentuje Consorzio di Tutela oraz szereg innych wytwórców. Szczególną uwagę warto zwrócić na Parmigiano wytwarzany z surowego mleka krów rasy białej modeńskiej, popularnej jeszcze w latach 50. minionego wieku, a dziś zdziesiątkowanej. Wachlarz pozostałych tradycyjnych serów włoskich uzupełnią sery Pecorino z mleka owczego, na przykład toskański Pecorino Maremma, sardyńskie sery pasterskie Fiore Sardo oraz Ittiri Fresa oraz Cacciocavallo Podolico z Bazylikaty i sycylijski Vastedda z Doliny Belice.
Organizatorami Cheese 2021 są Miasto Bra i Slow Food. Wydarzenie powstaje przy wsparciu firm, które wierzą w jego wartości i cele, m.in. BBBell, BPER Banca, Consorzio del Parmigiano Reggiano, Egea, Pastificio Di Martino, Quality Beer Academy (QBA) i Reale Mutua.