Co można robić w Amsterdamie, kiedy wpadnie się tam na chwilę? Przejść się nad kanałami, zachłysnąć się osobliwym aromatem wyziewów z okolicznych barów i zjeść coś słodkiego albo tłustego.
To nie był mój pierwszy raz z Amsterdamem i choć od poprzedniego i jeszcze wcześniejszego, czyli pierwszego właśnie, minęła już dekada z okładem, a może niemal dwie, to zdaje się, że niewiele pozostało mi stamtąd w pamięci, przynajmniej w tej, z której mógłbym cytować tu publicznie, w czasach filozofii społecznościowej pozy i instagramowego dziubka.
W odróżnieniu od mojej podróży dziewiczej, firmowanej firmową kartą kredytową i służbowej w godzinach pracy a potem bardzo mocno prywatnej, ta podróż to ledwie krótki wyskok na spacer między staromiejskimi kanałami, na który pozwoliłem sobie w pełni świadomości planując w Amsterdamie dziesięciogodzinny odstęp na przesiadkę w dłuższej podróży lotniczej. Z jednej strony liczyłem na niechybne oczarowanie głośnym medialnie przepychem lotniska Schiphol, a z drugiej postanowiłem skusić się na może nawet lichą ale jednak niderlandzką przekąskę w stołecznym wydaniu.
Zawartość lotniskowych sklepików głęboko mnie rozczarowała. Nie odnotowałem na ich półkach niczego szczególnego, w każdym razie niewiele więcej ponad to, co notowałem już wcześniej na polskich półkach Biedronki, a znacznie mniej niż w przykurzonych zakamarkach odsłanianych w ramach totalnej wyprzedaży regałach Tesco, które w zasadzie obdarowało mnie kolonialnym rumem, herbatą i kawą z Korony oraz mnóstwem radości i smaczków, których na Schiphol trudno szukać. A przecież Niderlandy to też Korona, więc dlaczego kolonialnego klimatu w tamtejszych sklepach brak?
Amsterdam, 2021
Jakiś oddech dawnych czasów przebija za to w osobliwej predylekcji Holendrów do kuchni Surinamu, dawnej perły w koronie Holenderskiego Imperium Kolonialnego. Jeśli w Amsterdamie jest czegoś więcej niż coffee shopów, w których akurat kawa zamawiana jest stosunkowo rzadko, to właśnie punktów gastronomicznych z orientalnymi przekąskami.
W zasadzie trudno się temu dziwić, bo przekąski o typowo niderlandzkiej proweniencji to raczej nudny i ubogi zestaw intensywnie przetworzonych inkarnacji mięsnych zwanych frykandelami, krokietami, bitterballenami lub nawet sufletami – wówczas, gdy powstają z tartego sera. Ich wspólny mianownik to smażenie w głębokim tłuszczu. W podobnej kąpieli smaży się też frytki i zbieżność to całkiem nieprzypadkowa, bo frytki to w Niderlandach przekąska narodowa. W ich przygotowywaniu Holendrzy mogą konkurować chyba tylko z Belgami, acz pewnie tylko po to, by potwierdzić remis.
Na holenderskie frytki i frykandele wybrałem się zatem zupełnie nieprzypadkowo, z całkowitą premedytacją kierując swe kroki do zlokalizowanej tuż za budynkiem dworca Amsterdam Centraal przeprawie promowej, która główną część miasta łączy z mniej turystycznie uczęszczanymi dzielnicami północnymi. Tam bowiem, przy ulicy Buiksloterweg, funkcjonuje Pont Neuf, jedna z najlepszych amsterdamskich smażalni, którą polecili mi miejscowi smakosze zapoznani podczas slowfoodowej kolacji transhumancyjnej, o której pisałem kilka tygodni temu.
Podanego w takich okolicznościach polecenia nie mogłem zignorować. I bardzo dobrze, bo smażalnia – choć prosta w formie i z krótką kartą specjałów – to autentyczna świątynia szybkich amsterdamskich przekąsek. Właściciele informują o tym zresztą zupełnie wyraźnie, z dumą prezentując w naściennego gablotce sporządzonej w jednym z języków Niderlandów recenzji prasowej, w której z uznaniem wzmiankowane są wszystkie miejscowe przekąski.
Kierując się poradą posuniętej wiekowo jejmościny, z zapałem umieszczającej w przepastnych czeluściach własnych a potężnych ust równie potężną porcję frytek z dostojnym kleksem majonezu, porcję mniejszych wszakże gabarytów zamówiłem i ja, domawiając doń domowy majonez sporządzany z jaj wolnowybiegowych kur. Domówiłem jeszcze dwa krokiety, czyli smażone w głębokiej kąpieli a uprzednio panierowane ruloniki z wołowiną i z krewetkami. Byłem ciekaw, co w rzeczy samej kryje się pod ich chrupiącą skórką i czy taki krokiet jest rzeczywiście aż tak smakowity, że podniesienie go do rangi symbolu narodowej kuchni jest uzasadnione.
Frytki – bardzo dobre, a nawet więcej, bo smażone dwukrotnie, w trakcie drugiego smażenia zręcznie obracane, następnie należycie odsączone, wprawnie dosolone i podane z doskonałym majonezem o mistrzowsko zrównoważonych i wyrazistych smakach. Porcja, choć średnia z definicji, była na tyle duża, że z powodzeniem mogłaby wystarczyć za cały lunch. Dlatego do dwóch oczekujących na swoją kolej krokietów podszedłem z niejakim westchnieniem, acz zjadłem oba do końca.
Były chrupiące, bo jakież mogłoby być po gorącej kąpieli w głębokim tłuszczu, w środku pozostały zaś półpłynne, przypominając mieszankę drobno siekanej pieczeni związanej bardzo gęstym beszamelem. Wersja krewetkowa smakowała niemal identycznie, bo charakterystyczny krewetkowy pazur niknął w bogatym i nieznoszącym konkurencji sosie. Czy bym to powtórzył? Frytki z absolutną pewnością, może z którymś z pozostałych sosów. Krokiety zaś chyba nie. Zresztą po co, skoro frytki w zupełności wystarczą?
W planie miałem jeszcze deser. Wybrałem się nań do położonej centralnie kawiarni Papeneiland, w której szarlotką przed laty zachwycił się prezydent Clinton. Jak głosi miejska legenda, jabłecznik tak Clintonowi zasmakował, że ten zaordynował umyślnemu szybką dostawę całego krążka do hotelowego pokoju. Jeśli prezydent jadł ten sam jabłecznik, a ściślej sporządzony wedle tego samego przepisu, to nieco się mu dziwię, bo choć rzecz w konfrontacji ze mną okazała się w zasadzie zjadliwa, to jednak brak w niej niezbędnego dla rozwinięcia pełni cnót szarlotki masła, uznaję za mocno dojmujący.
Wiem, że na szarlotkę powinienem był się wybrać pod Winkel 43, ale tam chodzą wszyscy, a pod Papeneiland tylko ci, którzy wiedzą oraz amerykański prezydent. Przy kolejnej okazji wybiorę się jednak także pod Winkel, gdzie rozpycha i napycha się egalitarna tkanka turystyczna. Wówczas zobaczymy, czy szarlotka spod Winkla ma więcej do powiedzenia – z maślanego punktu widzenia.
Używamy plików cookie na naszej stronie internetowej, aby zapewnić Ci najbardziej odpowiednie wrażenia, zapamiętując Twoje preferencje i powtarzając wizyty. Klikając „Akceptuj wszystko”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie. Możesz jednak odwiedzić „Ustawienia plików cookie”, aby wyrazić kontrolowaną zgodę.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.