Podano chleby na zakwasie, zaprezentowano kacze wędzonki a ciasta i desery wypełniono masłem i oblano czekoladą.
Dobrze dzieje się w żuławskich kuchniach, co z radością stwierdzam kolejny rok z rzędu, tak właśnie konstatując świeży jeszcze w mojej pamięci żuławski konkurs kulinarny „Niebo w gębie – przysmaki powiatu gdańskiego”. W tym roku wydarzenie odbyło się po raz czternasty i cieszyć się należy, że stający w szranki poważnie biorą już nie tyle moje doroczne oratoria w sprawie wyższości masła nad margaryną ale przede wszystkim bieżące trendy kulinarne, które nakazują gotować lekko, zdrowo, z lokalnych surowców i z poszanowaniem gościa oraz miejscowych tradycji.
W tym roku jednoznacznie postawiono na jakość składników, które w połączeniu z miejscową ich dostępnością oraz niejakim kucharskim zmysłem pozwalają na kreślenie opowieści o współczesnej kuchni regionalnej Żuław językiem zrozumiałym zarówno dla miejscowych, jak i dla gości. Pośród tychże na pierwsze miejsce wysunęło się w końcu masło. Z ulgą ale i rozkoszą zarazem wspominam kawałki kruchych ciasteczek, które wzorowo rozpuszczały się w ustach, wespół z orzechami, pestkami i czekoladą kreując przebogate smakowe bukiety i wrażenia.
Szlachetnie, powabnie i z klasą – tak porządnemu deserowi pozwala się zachować w człowieczych ustach masło. Wielkie brawa dla niego, acz przede wszystkim owacje dla żuławiaków, którzy po masło sięgają coraz lżejszą ręką, podkreślając tym samym dostatek dawnych mieszkańców tych ziem. Po domowe czekoladki Izabeli Suskiej ustawiajcie się zatem już dziś. O przepis na kruche ciasteczka z ziarnami proście Beatę Konefał bezzwłocznie a jeśli lubicie kremowe ciasta, pytajcie Elżbietę Drewko o pannę poranną.
Masło lubi desery ale jeszcze bardziej lubi chleb. Żuławskie bochny w tym roku wypadły prześwietnie – pachnące zakwasem, o ciągliwej teksturze i chrupiącej skórce – z masłem smakowały doskonale, ale i solo były świetne. Godnie towarzyszyły wędzonkom zgłoszonym do konkursowej kategorii dań żuławskich. Wędzona na gorąco kacza pierś, podana z żurawinami, zwróciła moją uwagę w pierwszej kolejności. Była dobrze doprawiona i uwędzona, a do tego odpowiednio wilgotna. Na tle konkurencji od mistrzostwa dzieliła ją tylko nieujawniona proweniencja surowca. Silne wskazanie związku kaczki z żuławską ziemią i podkreślenie kontaktu wędzarnika z miejscowym hodowcą dałoby obraz kompletny oraz bezwzględne zwycięstwo.
Taki związek wykazał za to uczestnik zgłaszający do konkursu skromny słoik z marynowanymi śledziami. Zawartość słoika dowiodła niezbitych umiejętności autora w zakresie sporządzania marynat, ale to nie tylko za ową zawartość uczestnik zdobył pierwsze miejsce. Okazało się wszak, że umieszczone w słoiku śledzie osobiście wyłowił wędką. Zakładamy przy tym, że zdążył ubiec kłopotliwą przesyłkę płynącą do Bałtyku z Warszawy, co jednak wskazuje przy okazji na znaczenie zachowania gwarancji ciągłości między źródłem pochodzenia surowca a talerzem konsumenta. O taką właśnie identyfikowalność coraz skuteczniej postulują coraz liczniejsze gremia coraz bardziej świadomych smakoszy.
Pojawienie się w tegorocznej edycji konkursu takich ciekawostek jak pasztet z cukinii z hyzopem oraz śliwek w syropie z mniszka – łączących aktualny trend ograniczania apetytu na mięso oraz poszukiwania nietuzinkowych dodatków z pola, lasu i ogrodu, wespół z silnymi zwiastunami porządnej kuchni opartej na umiejętnościach zdaje się zapowiadać zacną jubileuszową, bo już piętnastą, edycję konkursu w roku przyszłym.
Używamy plików cookie na naszej stronie internetowej, aby zapewnić Ci najbardziej odpowiednie wrażenia, zapamiętując Twoje preferencje i powtarzając wizyty. Klikając „Akceptuj wszystko”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie. Możesz jednak odwiedzić „Ustawienia plików cookie”, aby wyrazić kontrolowaną zgodę.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.