Już wkrótce kolejna edycja Terra Madre Salone del Gusto. Co dwa lata organizuje je w Turynie międzynarodowa organizacja na rzecz powszechnego dostępu do dobrej i uczciwej żywności Slow Food. Zobaczmy, na jakie wydarzenia możemy liczyć w tym roku.
Terra Madre Salone del Gusto to największe międzynarodowe wydarzenie poświęcone dobrej, czystej i uczciwej żywności, polityce żywnościowej, zrównoważonemu rolnictwu i środowisku. W tym roku odbędzie się od 22 do 26 września w turyńskim Parco Dora, gdzie uczestnicy będą mieli okazję kształtować przyszłość globalnego wyżywienia w ramach szeregu konferencji, warsztatów, forów, dyskusji panelowych, wydarzeń edukacyjnych, wystaw i degustacji. Jak zwykle pojawi się też właściwa Salone del Gusto międzynarodowa przestrzeń wystawiennicza dla ponad 600 wytwórców, zrzeszeń i koalicji producenckich. Wszystko to po to, aby dać przestrzeń do dyskusji nad tym, jak zregenerować planetę poprzez odpowiednie techniki upraw i hodowli oraz właściwe wybory konsumenckie.
Łącznie zaplanowano aż 234 wydarzenia, w tym konferencje, laboratoria smaku, degustacje, wystawy, fora i dyskusje panelowe. Część z nich organizowana jest w formie otwartej, część transmitowana będzie także przez internet. Na niektóre obowiązuje wcześniejsza rejestracja i zakupienie wejściówki. Wstęp na większość wydarzeń, także tych wymagających rejestracji, jest bezpłatny.
Regeneracja będzie tematem wiodącym tegorocznej edycji wydarzenia. Zagadnienie będzie omawiane z różnych perspektyw, z naciskiem na (eko)systemowe podejście do znaczenia żywności dziś i w przyszłości, także w kontekście pandemii, która wpłynęła na relacje między ludźmi, społecznościami, ludzkością i środowiskiem oraz kryzysów istniejących przed pandemią i pogarszających się w ostatnim czasie ze względu na bieżącą sytuację geopolityczną.
Żywym przykładem regeneracji jest już samo miejsce, w którym odbędzie się tegoroczna edycja Terra Madre Salone del Gusto – Parco Dora. To duży park ulokowany poza ścisłym centrum miasta, na terenie starej huty i dawnych zakładów Fiata i Michelin. Ten przykład regeneracji stanowi doskonałą ilustrację, jak dla dobra ludzi i planety można przekształcać tereny poprzemysłowe.
Jak stwierdził Edie Mukiibi, prezes Slow Food, regeneracja to naturalny proces występujący w przyrodzie. Podobnie jak drzewo, które utraciło część gałęzi, może uzupełnić swoją koronę, tak też dzięki odpowiednim działaniom rolniczym można zregenerować glebę, którą zubożyły monokultury, nawozy sztuczne i chemiczne środki ochrony roślin. Edie Mukiibi dodał, że poprzez zrównoważoną hodowlę i wypas zwierząt gospodarskich możliwa jest też regeneracja opuszczonych obszarów górskich oraz odwrócenie procesu wyludniania wyżyn. Wskazał też, że dzięki wykorzystaniu praktycznej wiedzy, jaką lokalne społeczności od wieków przekazywały sobie z pokolenia na pokolenie, można też zregenerować ekosystemy słodkowodne i słonowodne. Zmniejszając dystans między produkcją a konsumpcją żywności, można zregenerować także miasta.
Jak zauważył Carlo Petrini, założyciel Slow Food, rewitalizacja miast i wsi, a także produkcji i dystrybucji żywności, jest możliwa wówczas, gdy innowacja i tradycja przestaną być stawiane naprzeciw sobie. Dodał, że innowacja ma sens tylko w połączeniu z szacunkiem dla tradycji, a podmiot, który jest w stanie wdrożyć trwałą innowację, to związane z miejscem lokalne społeczności. Te muszą być świadome, że w obliczu nadchodzącego okresu transformacji agroekologicznej ich własne dziedzictwo może przynieść realną zmianę.
Pośród szeregu organizowanych w ramach Terra Madre Salone del Gusto wydarzeń na szczególną uwagę zasługują degustacje, warsztaty smaku i spotkania kolacyjne. Warsztaty smaku są okazją do poszerzenia wiedzy sensorycznej, pobudzania zmysłów i poznania historii związanych z prezentowanymi produktami. Stanowią przy tym okazję do odkrywania świata produktów naturalnych, począwszy od naturalnych serów, wytwarzanych z surowego mleka i zbędnych dodatków, po naturalne wędliny wytwarzane bez udziału azotynów i z mięsa zwierząt lokalnych ras z wolnego wypasu.
Na uczestników Terra Madre Salone del Gusto czekają też spotkania kolacyjne przygotowywane przez członków Slow Food Cooks’ Alliance oraz szefów kuchni z restauracji pomieszczonych w przewodniku Osterie d’Italia. Podczas tych kolacji można doświadczyć nowatorskich interpretacji na temat kuchni włoskiej i międzynarodowej. Specjalne spotkanie kolacyjne będzie poświęcone projektowi Barbie, w ramach którego część dochodu ze sprzedaży makaronu o nazwie Barbie trafia do organizacji Food for Soul, której celem jest promowanie społecznie odpowiedzialnych działań na rzecz poprawy zdrowia i kondycji planety.
Sercem każdej z edycji Terra Madre Salone del Gusto jest targowisko, wielka przestrzeń spotkań ponad 600 producentów z całego świata, której goście poznają różnorodność gastronomiczną każdego z kontynentów i to z pierwszej ręki. Wystawcy to nie tylko kupcy, ale też ambasadorzy dobrej, czystej i uczciwej żywności oraz międzynarodowych kampanii Slow Food. Poprzez swoją codzienną pracę bronią bioróżnorodności, promują przyjazne dla środowiska praktyki rolnicze, chronią żyzność gleby, szanują dobrostan zwierząt, ograniczają stosowanie syntetycznych chemikaliów i nie stosują GMO. Krótko mówiąc, są żywymi przykładami regeneracji.
W programie zawarto też pięć dużych konferencji tematycznych, które mają stanowić forum do refleksji nad największymi problemami związanymi z polityką żywnościową i przyszłością wyżywienia na świecie. W tym roku tematyka konferencji będzie się koncentrować wokół praktycznych rozwiązań na rzecz radykalnej regeneracji, której pilnie potrzebują społeczności, środowisko, gospodarka i kultura. Konferencje będą dotyczyć wszystkich ekosystemów – od miast po oceany, od lasów po równiny. Udział w nich wezmą eksperci z całego świata: filozofowie, ekonomiści, aktywiści, artyści i badacze. Wszystkie konferencje będą również dostępne online, co stanowi rozwiązanie dla tych, którzy nie będą w stanie dotrzeć do Turynu oraz dla tych, którym nie uda się zdobyć wejściówki. Te, choć bezpłatne, są limitowane.
W przestrzeni poświęconej Bioróżnorodności znajdzie się miejsce na szeroki wybór pieczywa i używanych do jego wypieku zbóż: pszenicy, kukurydzy, manioku, żyta, bulguru, prosa, a także narzędzi używanych do mielenia, walcowania i pieczenia. Produkty zbożowe – od chleba po kuskus, tapiokę i indżerę – symbolizują też samo prawo do jedzenia. Slow Food wskazuje, że mimo postępu technologicznego nie każdy ma dziś zagwarantowany dostęp do zbóż, a dążenie do zmiany tego stanu to jeden z symboli społecznej odnowy.
Wspólnie z Turyńskim Ogrodem Botanicznym Slow Food przygotowuje edukacyjny ogród warzywny w kształcie mandali, który będzie stanowił atrakcję dla rodzin z dziećmi. Znajdzie się w nim miejsce na ogród synergiczny, ogród miejski, kwietnik permakulturowy oraz jadalny las.
W sekcji Terra Madre Kitchen goście będą mogą kosztować dań z całego świata, przygotowanych między innymi przez kucharzy ze Slow Food Cooks’ Alliance. Specjalna przestrzeń będzie poświęcona Slow Food Coffee Coalition. Obok Kuchni Terra Madre pojawi się też przestrzeń interaktywna, w której będzie można między innymi nauczyć się solić anchois, robić gnocchi i kisić warzywa.
Do zobaczenia w Turynie!