Po roku przerwy powrócił żuławski konkurs kulinarny „Niebo w gębie”. Powrócił i to w jakim stylu!
Jak to dobrze, że życie powoli wraca do normalności. Przejawem tejże są między innymi cykliczne wydarzenia towarzyskie, kulturalne i kulinarne, które po dobrym roku niebytu znów mają szansę się odbyć. Jakoś tak lżej żyć, kiedy na powrót można spotkać się z dawno niewidzianymi przyjaciółmi, zagościć w znanych progach i zgromadzić się przy wspólnym stole.
Oto w historycznej chacie podcieniowej w Trutnowach odbył się właśnie XIV żuławski konkurs kulinarny „Niebo w gębie”, któremu przypatruję się od samego początku, z dumą obserwując mozolne starania uczestników, barwami jadła i napitku coraz to wyraźniej malującym specyfikę żuławskiej ziemi. W tym roku konkurs przygotowano z poszanowaniem zasad bezpieczeństwa, a co za tym idzie ze zwężonym garniturem kategorii konkursowych potraw oraz przy zmniejszonej liczbie uczestników i gości.
Mniejsza ilość propozycji zaowocowała ich świetną jakością, a miejscowe pochodzenie składników dań i napitków wyraźnie się zaznaczało. Dość powiedzieć, że na żuławskim stole pojawił się tłoczony na zimno olej rzepakowy, który po wzbogaceniu o esencję porową stanowił środowisko dla przekładanych cebulą solonych śledzi. Rzecz odnotowuję tu złotymi zgłoskami, albowiem nie tylko smakowała prześwietnie, ale wykazywała też związek z miejscem, dobrze wpisując się w starania zredefiniowania żuławskiej tradycji kulinarnej. Do śledzia w porowym oleju dobrałem sobie pajdę konkurującego w kategorii wypieków żytniego chleba z orzechami i powiadam wam, że za takie niebo w gębie miejsce pierwsze temu śledziowi się po prostu należało!
Śledź wygrał w kategorii dań rybnych, w której uwagę jurorów zwrócił też poławiany miejscowo leszcz w słodko-kwaśnej galaretce, acz z powodzeniem mógłby konkurować w kategorii dań żuławskich. Skoro tam się jednak nie znalazł, na miejscu pierwszym w tejże wyłonił się wielce elegancki półmisek opisany jako „jesienne słońce”.
Jego centralną część stanowiły ułożone na puchatym puree duszone we własnym sosie i podbitym odrobiną mocy policzki wieprzowe ze śliwkami.
Mało brakowało, aby najwyższa nota przypadła klopsom królewieckim w śmietanowo-kaparowym sosie, legendarnemu przysmakowi Bismarcka, które zazwyczaj w formie uproszczonej zupy klopsowej podawane jest tu do dziś. Klopsy zajęły zatem równie zaszczytne miejsce drugie a na trzecim uplasowała się treściwa kartoflanka.
W kategorii dań mięsnych dwa czołowe miejsca przypadły pieczonym kaczkom. Różnice w punktacji były minimalne, wszak obie prezentowały wysoki poziom, zatem przy ustalaniu pierwszeństwa należało się kierować wyłącznie przesłankami drobiazgowymi trzeciego rzędu.
Pierwsze miejsce przypadło faszerowanym kaczym udkom, zaś drugie faszerowanej kaczej tuszce. Dla obu brawa!
Owacje należą się zaś deserom, bo w tym roku ich autorzy nie tylko stanęli na wysokości zadania, ale zdołali też wprawić jurorów w zachwyt. Najskuteczniej zrobił to autor podanych w trzech odsłonach ciasteczek z dzieciństwa z najpewniej domową pigwową marmoladką. Okrągłe, kruche, skąpane w maśle – proszę bardzo, miejsce pierwsze. Drugie miejsce zajęły prezentujące równie świetny poziom techniczny bezy z kremem kawowym i wiśniami w alkoholu.
Można by je jeść, jeść… i jeść, no może na przemian z tymi kruchymi z marmoladką z pierwszego miejsca – acz naprzemiennie należy też traktować kolejność miejsc.
Na koniec pigwówka, domowe czerwone wino, nalewka ogrodowa i obraz żuławskiego stołu anno domini 2021 jest pełny. W spokoju i przepełniony dobrą nadzieją mogę teraz spocząć i oczekiwać żuławskiego stołu anno domini 2022.
Używamy plików cookie na naszej stronie internetowej, aby zapewnić Ci najbardziej odpowiednie wrażenia, zapamiętując Twoje preferencje i powtarzając wizyty. Klikając „Akceptuj wszystko”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie. Możesz jednak odwiedzić „Ustawienia plików cookie”, aby wyrazić kontrolowaną zgodę.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.