Gdy w drzwiach pojawia się Jeusebia Anusowa, wszystko staje, nawet serce wójta! Na pocieszenie jest też kojąca szklaneczka czekoladowej Caffè Borgia z bitą śmietaną i pomarańczą.
W szóstym odcinku naszej interaktywnej powieści kulinarnej robi się tak słodko, że pada kolejny trup. Jest też tak ostro, że aż trzeba zakryć bohaterów. Ale cóż, skoro czytelnicy w otwartej sondzie zadecydowali, że tajemniczy dodatek do cynamonowych bułeczek ma mieć moc erotyczną, to co począć? Pod koniec usłyszymy o nowej bohaterce, która pojawi się w kolejnym odcinku. Jak potoczą się jej losy? O tym zadecydują czytelnicy w otwartej sondzie już dziś, bo to powieść interaktywna, a jej rozwój zależy wyłącznie od ciebie.
Ponieważ Poszukiwacze czerwonego rieslinga to lektura tylko dla dorosłych o mocnych nerwach, toteż, pozostając w odpowiedzialności za wewnętrzny spokój pozostałych, wyraźnie zaznacza się, aby czytelnicy ze skłonnością do omdleń, słabego serca i wątłego zdrowia uprzejmie powstrzymali się od lektury. Poleca się im szklaneczkę aromatycznej Caffè Borgia – mocnej kawy z czekoladą, bitą śmietaną i akcentem pomarańczy. Zaś śmiałkowie głosują, jaka ma być zapowiadana pod koniec odcinka nowa bohaterka. Wszystkim życzę smacznego!
6. Poszukiwacze Czerwonego Rieslinga. Misja
Caffè Borgia
Składniki na 4 porcje
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 szklanka pełnego mleka
1 szklanka espresso
4 łyki bitej śmietany
starta skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Tabliczkę czekolady rozkruszyć i rozpuścić w gorącym mleku, wymieszać do połączenia. Do szklaneczek wlać jedną trzecią objętości czekolady i jedną trzecią objętości kawy – aby zachować oddzielne warstwy, kawę należy wlewać po pochylonej zewnętrznej części łyżki. Całość zwieńczyć bitą śmietaną i posypać startą skórką z pomarańczy. Do dekoracji można też dodać tartą czekoladę i przypieczone płatki migdałów.