Home Poszukiwacze Czerwonego Rieslinga Poszukiwacze czerwonego rieslinga. 3. Duszpasterz

Poszukiwacze czerwonego rieslinga. 3. Duszpasterz

1
fot. avlxyz

Co podają w więzieniu na obiad? Dlaczego puree z łojem jest bezpieczniejsze niż kapuśniak? Kto odgryzł pół ekstrawaganckiej kanapki z bardzo drogim wagyu?

fot. avlxyz
fot. avlxyz

W trzecim odcinku naszej interaktywnej powieści kulinarnej w celi bohaterów pojawia się gość, który, zgodnie z decyzją czytelników, którzy wzięli udział w głosowaniu, przynosi im ostatnie namaszczenie. Na pocieszenie tym, którzy w głosowaniu zaznaczyli opcję „posiłek regeneracyjny”, gość będzie miał też ze sobą coś do przegryzienia. O żołądki osadzonych zadba też służba więzienna.

Ponieważ Poszukiwacze czerwonego rieslinga to lektura tylko dla dorosłych o mocnych nerwach, toteż, pozostając w odpowiedzialności za wewnętrzny spokój pozostałych, wyraźnie zaznacza się, aby czytelnicy ze skłonnością do omdleń, słabego serca i wątłego zdrowia uprzejmie powstrzymali się od lektury, zadowalając się skarmieniem kanapek z wagyu, które w tym odcinku cieszą podniebienia bohaterów, sporządzonej według poniższego przepisu.

Poszukiwacze Czerwonego Rieslinga – Duszpasterz

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 2 cronuty albo 2 bułki albo 4 kawałki chleba
  • dwa steki wagyu
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka pokruszonego zielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka odsączonych kaparów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny i starta z niej skórka
  • garść rukoli
  • sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać posiekaną cebulę, przesmażyć a potem dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać cukier, żurawinę, sól i pieprz i dusić dalej aż żurawina zmięknie a cebula przybierze ciemniejszą barwę.

Steki wagyu oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony, po czym odstawić, aby mięso zdążyło się rozluźnić. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia steków zbrązowić pieczywo.

Majonez połączyć z pokruszonymi ziarnami pieprzu, posiekanymi kaparami, odrobiną soku i skórką z cytryny, przesmarować pieczywo, na spodzie ułożyć rukolę, następnie stek, cebulę i zwieńczyć rukolą. Kanapkę jeść póki gorąca.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Exit mobile version