Dziś kilka słów o wybrzeżowych kulinarnych wydarzeniach w lipcu. Jeśli zainteresowały was oddalone od turystycznego zgiełku gospodarstwa agroturystyczne, o których pisałem ostatnio, z pewnością zainteresują was też atrakcje kuchni regionalnej, o których piszę dziś.
1. » Rodzinne pikniki kociewskie w Twardym Dole
Słowo o rodzinnych piknikach niesie gdański oddział Radia Plus, którego ekipa przez całe sobotnie popołudnie nadaje krótkie audycje na żywo znad jeziora. W minioną sobotę zainaugurowano cykl, o czym możecie posłuchać w relacji radiowej
2. » Jarmark Kaszubski w Stężycy
Były swojskie i pyszne, a do tego są dostępne na co dzień w Gościńcu. Jaka truskawkowa kreacja skradnie nasze podniebienia w tym roku? Zobaczymy 13 lipca na stężyckim placu koło fontanny – początek konkursu o godz. 10.00, ogłoszenie wyników o 12.30, zaś sam jarmark będzie trwał do północy. Już dziś wpiszcie w terminarze!
3. » Festyn Kociewski w Zblewie
4. » Święto Pstrąga w Wojtalu
Największą i najciekawszą kulinarną imprezą plenerową Borów Tucholskich w lipcu będzie Święto Pstrąga w Wojtalu zaplanowany na 13 lipca. Od 12 lat pstrągowy festiwal cieszy się ogromną popularnością, a senny na co dzień Wojtal, malownicza aż zaszyta w borowej gęstwinie wieś, staje się celem podróży do kilku tysięcy gości. Centralnym wydarzeniem pikniku jest konkurs na najlepszą potrawę z pstrąga zaplanowany na godzinę 16.00. W minionym roku pierwsze miejsce zajął Mariusz Wawszczyk z Osiecznej, który podał pstrągi z cukinią w sosie śmietanowo-winnym. Pstrąg to produkt dla Borów Tucholskich emblematyczny. Okolice słyną bowiem jako polskie zagłębie hodowli pstrągów.
O alternatywnych dla plażowania kulinarnych atrakcjach Wybrzeża w sierpniu przeczytacie za miesiąc.
Ach, Kaszuby, uwielbiam to miejsce! 🙂