Home o wydarzeniach Lipcowa przejażdżka kulinarna po Kaszubach, Kociewiu i Borach

Lipcowa przejażdżka kulinarna po Kaszubach, Kociewiu i Borach

2

Dziś kilka słów o wybrzeżowych kulinarnych wydarzeniach w lipcu. Jeśli zainteresowały was oddalone od turystycznego zgiełku gospodarstwa agroturystyczne, o których pisałem ostatnio, z pewnością zainteresują was też atrakcje kuchni regionalnej, o których piszę dziś.

Lipcowa przejażdżka kulinarna - placki z jabłkami
1. » Rodzinne pikniki kociewskie w Twardym Dole

Lipcową przejażdżkę kulinarną można rozpocząć już w najbliższy weekend. W malowniczo położonym ośrodku wypoczynkowym w Twardym Dole na Kociewiu w każdą sobotę lipca organizowane są otwarte pikniki rodzinne z kuchnią regionalną w tle. Co tydzień na pomoście Jeziora Niedackiego, nad którym leży ośrodek, stoiska z kociewskimi przekąskami wystawiają najlepsze gospodynie z regionalnych kół. Jest szansa na ruchanki, pierogi z gomółką, parzybrodę, citronszpajzę, kuchy i kuszki. W miejscowej restauracji Pod Sosnami można zjeść smażone szczupaki, sielawy i liny prosto z jeziora oraz doskonałe placki z jabłkami.

Słowo o rodzinnych piknikach niesie gdański oddział Radia Plus, którego ekipa przez całe sobotnie popołudnie nadaje krótkie audycje na żywo znad jeziora. W minioną sobotę zainaugurowano cykl, o czym możecie posłuchać w relacji radiowej

słuchaj rozmowy

2. » Jarmark Kaszubski w Stężycy

Regionalnych smakołyków z Kaszub można będzie posmakować w sobotę, 13 lipca, podczas Jarmarku Kaszubskiego w Stężycy. Główną atrakcją jarmarku będzie konkurs na najlepszy deser z kaszubskich truskawek. W ubiegłym roku pierwsze miejsce w konkursie zajęła Iwona Sikorska z Gościńca Malinówka za naleśniki z domowym dżemem truskawkowym.

Były swojskie i pyszne, a do tego są dostępne na co dzień w Gościńcu. Jaka truskawkowa kreacja skradnie nasze podniebienia w tym roku? Zobaczymy 13 lipca na stężyckim placu koło fontanny – początek konkursu o godz. 10.00, ogłoszenie wyników o 12.30, zaś sam jarmark będzie trwał do północy. Już dziś wpiszcie w terminarze!

3. » Festyn Kociewski w Zblewie

To wydarzenie też należy wpisać w terminarz, a to są sprawą barwnego konkursu Letni deser kociewski, który towarzyszy festynowi. W tym roku impreza odbędzie się 21 lipca na zblewskim stadionie przy drodze krajowej 22. W ubiegłym roku z przebogatej oferty zgłoszonych do konkursu deserów z jagód, porzeczek, wiśni, truskawek i poziomek najlepszy okazał się kisiel z czerwonej porzeczki z bitą śmietaną, który przypomniały gospodynie z Pinczyna. Regulamin konkursowy dopuszcza stosowanie w deserach wyłącznie składników swojskich, zatem zgłaszane desery to doprawdy perełki regionalnej kuchni. Koniecznie trzeba ich posmakować.

4. » Święto Pstrąga w Wojtalu

Największą i najciekawszą kulinarną imprezą plenerową Borów Tucholskich w lipcu będzie Święto Pstrąga w Wojtalu zaplanowany na 13 lipca. Od 12 lat pstrągowy festiwal cieszy się ogromną popularnością, a senny na co dzień Wojtal, malownicza aż zaszyta w borowej gęstwinie wieś, staje się celem podróży do kilku tysięcy gości. Centralnym wydarzeniem pikniku jest konkurs na najlepszą potrawę z pstrąga zaplanowany na godzinę 16.00. W minionym roku pierwsze miejsce zajął Mariusz Wawszczyk z Osiecznej, który podał pstrągi z cukinią w sosie śmietanowo-winnym. Pstrąg to produkt dla Borów Tucholskich emblematyczny. Okolice słyną bowiem jako polskie zagłębie hodowli pstrągów.

O alternatywnych dla plażowania kulinarnych atrakcjach Wybrzeża w sierpniu przeczytacie za miesiąc.

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Exit mobile version