Uznałem, że na poprawę humoru w tegoroczny przygnębiający i dłużący się w nieskończoność przednówek dobry będzie gravlax. Wyszedł mi cudny, więc podaję sprawdzony przepis!
Z dobrym gravlaxem jest trochę jak z niesfeminizowną partnerką – niby wiadomo, że trzeba dobrze szukać, ale kto skutecznie znalazł? I choć niejeden parsknie, bo zdaje mu się, że rzecz jest prosta i wystarczy schlebić sobie w bistro popularnego sklepu meblowego, to owszem, potwierdzam: zdaje mu się. Dostępne tam sztuki – jeśli nawet pochodzą ze Skandynawii – są najpierw zamrażane, potem odmrażane, a ostatecznie plasteliniaste i pozbawione głębi – trochę jak przehialuryzowane facjaty współczesnych influenserek.
Dobrego gravlaxa jadłem w Sztokholmie. Zarówno jego rzemieślnicza wersja w kultowej sztokholmskiej hali targowej Östermalm Saluhall jak i taka całkiem zwyczajna z supermarketu smakowały mi prześwietnie acz zupełnie inaczej niż przeróżne gravlaxowe inkarnacje, na które można natrafić na rodzimym rynku.
Kluczem do satysfakcji jest rzecz jasna odpowiedni przepis i śmiałość w jego przestrzeganiu, albowiem ten właściwy zakłada użycie niebezpiecznych dla psychicznej integralności każdego dietetyka ilości soli i cukru, do tego dopuszczając do spożycia surowego łososia, który w dietetycznym świecie jest synonimem choroby, źródłem bakterii i siedliskiem pasożytów. Może właśnie dlatego jest też tak niewymownie pyszny? Wielce możliwe, o ile pamiętać, aby na jedną część soli dać dwie części cukru, które po wymieszaniu wzbogacić szczodrą łyżką grubo mielonego pieprzu i garścią siekanego kopru. Taki przepis podają szwedzcy profesjonaliści, jak przywołani w filmie powyżej Emil i John z kanału Matt i Luckan.
Tak oto poznaliście cały sekretny przepis na skandynawską doskonałość, którą dzięki temu – podobnie jak ja – możecie teraz sobie zrobić w domu. Oprócz składników już wzmiankowanych będziecie jeszcze potrzebować gruby płat świeżego łososia razem ze skórą. Takie egzemplarze można łatwo kupić w gęsto rozsianych na polskiej połoninie niemieckich dyskontach w przystępnej cenie, ale jeśli macie dostęp do ryby z lepszego źródła, nie krępujcie się, grube portfele są po to, by rozwierać je szerzej.
Umyty, osuszony i pozbawiony wszelkich ości płat łososia należy ułożyć w podłużnym naczyniu i zasypać mieszanką cukru, soli, pieprzu i kopru. Na płat o wadze kilograma i pół lub nieco lżejszy wystarczy miarka o objętości połowy szklanki, co oznacza, że płat zasypiecie mieszaniną sporządzoną ze szklanki cukru, połowy szklanki soli, łyżki pieprzu i garści kopru – w obliczu braku kopru może być koperek, który warto przesiekać razem z łodyżkami, bo zawierają one sporo pożądanego tu anyżkowego aromatu.
W przesypany mieszanką płat mieszankę należy wetrzeć a następnie ułożyć rybę skórą do góry, nakryć papierem pergaminowym i deseczką oraz obciążyć na przykład słoikiem z ogórkami. Naczynie trzeba wstawić do lodówki na trzy doby, przy czym po pierwszej dobrze jest usunąć obciążnik, chyba że chcemy uzyskać rybę o mocno zwartej konsystencji.
Po trzech dobach łosoś będzie miał ciemnopomarańczową skórkę i lśniące lekko tylko wilgotne wnętrze. Sporej ilości soli i cukru, jaką zakłada przepis, nie należy się bać. Soli nie przeniknie do wnętrza łososia więcej niż należy, a wszelki nadmiar zostanie przed podaniem spłukany. Mieszanka solno-cukrowa zdąży za to wyciągnąć z ryby sporo wody, dzięki czemu wnętrze płata będzie połyskliwe, jędrne i aromatyczne.
Wyjęty z naczynia płat trzeba dobrze opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, ułożyć na desce i pokroić w skośne plastry. Doskonale będzie do niego pasował żytni chleb i chrupiące warzywa, których na przednówku zaczyna się pojawiać coraz więcej.
Używamy plików cookie na naszej stronie internetowej, aby zapewnić Ci najbardziej odpowiednie wrażenia, zapamiętując Twoje preferencje i powtarzając wizyty. Klikając „Akceptuj wszystko”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie. Możesz jednak odwiedzić „Ustawienia plików cookie”, aby wyrazić kontrolowaną zgodę.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.