Z 17 do 50 g wrosło u nas w ostatnich latach spożycie gęsiny. Wzrost to imponujący, ale cóż z tego, skoro to wciąż tyle co ćwierć kostki masła na statystyczny polski żołądek rocznie? Ci, którzy w gęsinie zdążyli się już rozsmakować, pytają, czemu tak mało. Ci, którzy o niej tylko słyszeli, odpowiadają, że drogo. Czy faktycznie? Odpowiedź na najpowszechniejsze chyba pytanie w kontekście promowanej od kilku lat polskiej gęsiny, znałem już dawno, ale teraz zmaterializował ją przede mną osobiście Artur Moroz (Bulaj, Sopot), który w towarzystwie Marcina Sobola (Krasnodwór, Warszawa) z pięciu gęsi przygotował autentyczną ucztę dla kilkudziesięciu osób, którą podano w mateczniku białej polskiej gęsi owsianej w Kołudzie Wielkiej na Kujawach po konferencji „Gęsina wraca na polskie stoły”. To właśnie w Instytucie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej od pięćdziesięciu lat polscy naukowcy, obecnie pod wodzą dr Haliny Bielińskiej, prowadzą badania nad doskonaleniem polskiej rasy gęsi owianej, od miejsca hodowli noszącej nazwę Gęsi Białej Kołudzkiej. Podsumowując konferencję, dr Halina Bielińska wyraźnie podkreśliła zdrowotne zalety gęsiny i zdecydowaną przewagę mięsa gęsi nad mięsem innego pochodzenia. Ci, którzy jeszcze nie wiedzieli, z zaciekawieniem odnotowali, że współczesna polska gęsina nie jest ani tłusta, ani łykowata. Mięso gęsi kołudzkich jest o wiele delikatniejsze niż mięso prymitywnych ras gęsi pomorskich czy biłgorajskich, ale zachowuje przy tym charakter pierwotny. Gęsi nie da się hodować w warunkach chowu klatkowego. Te ptaki są cały czas półdzikie, muszą się wybiegać, lubią też poskubać trawę. Pod względem zawartości tłuszczu gęsi kołudzkie należy stawiać w rzędzie z cielęciną, zawiera go ledwo kilka procent i jest to tłuszcz wyjątkowo korzystny dla człowieka. Pracownicy instytutu w Kołudzie Wielkiej są niezmiernie dumni ze swoich osiągnięć. Kołudzka gęś niedawno doczekała się nawet pomnika, który ustawiono przed instytutem. Dr Halina Bielicka radzi, aby przy okazji wizyty w Kołudzie dotknąć gęsiego kuperka na szczęście. Przygotowana pod wodzą Artura Moroza pokonferencyjna kolacja miała na celu dowiedzenie, jak wszechstronna może być gęsina i ile różnych potraw można przygotować z gęsiej tuszki. Wszyscy zaproszeni goście założyli obowiązkowe fartuchy, choć do aktywnej pracy włączyła się tylko część zapaleńców, reszcie pozostawiając czas na rozmowy i raczenie się hiszpańskim kupażem tempranillo, caberneta i merlota. Gdy fartuchy oficjalnie zdjęto, a na stole pojawiły się półmiski, nikt z obecnych nie mógł uwierzyć, że z pięciu gęsi udało się przygotować wielce różnorodną kolację dla kilkudziesięciu osób. Stało się zatem jasne, że mimo iż gęsina faktycznie należy go mięs z wyższej półki cenowej, to jednak przełożenie wydanych środków na uzyskane efekty jest nieporównywalne z innym rodzajem drobiu. Gęsie pipki z mięsno-owocowym farszem, gęsina z kurkami, sałatka z bobu z gęsiną, gęsia sałatka z ciecierzycą i gruszkami, gęsina sous-vide na duszonych śliwkach, gęsie uda w kiszonej kapuście, fasola duszona w gęsim tłuszczu, gęsia wątróbka z jabłkami, czernina z kluseczkami a nawet ziemniaki zapiekane w gęsim tłuszczu – to tylko niektóre zaprezentowane potrawy. Wszystkie były naprawdę niezłe, ale jakież mogły być, skoro przygotowano je z doskonałego surowca. Skubnąłem nieco z każdego półmiska, aby sprawdzić, co wyszło najlepiej. Okazało się, że wcale nie suwidowane gęsie piersi czy duszone uda. Za najciekawsze uznałem kawałki gęsiny duszone z cebulą i kurkami oraz sałatkę z bobu. Obie prezentowały ów charakterystyczny i niezwykle miły gęsi smak przypominający dobrze tłustą dziczyznę. Trybowane gęsie kąski świetnie sprawdziły się zarówno ze śmiało doprawionymi pieprzem grzybami jaki i z bezceremonialnie okraszonym czosnkiem bobem. Jeżeli uwierzycie, że gęś nie składa się wyłącznie z piersi i ud, ba, że tak naprawdę dopiero cała reszta gęsiej tuszki daje niczym nieograniczone kulinarne możliwości, być może zechcecie sięgnąć po gęsinę na próbę. A jeśli już raz sięgniecie, wrócicie z pewnością, przynajmniej od święta.
Gęsina może i jest postrzegana jako droga, pytanie tylko w porównaniu z czym? Szczególnie na dzień Świętego Marcina nie wyobrażam sobie innego dania niż pieczoną gąskę, zasmażonej czerwonej kapusty oraz kasztanów. A do tego młode czerwone wino! Pyszne. Główne wyzwanie (chyba) nie jest cena, ale ograniczony dostęp do prawdziwej zdrowo karmionej polskiej gęsi. Jeżeli ktoś wie, gdzie ją kupić w Warszawie proszę o kontakt:)
Czy ja wiem czy taka droga? Jest wiele innych droższych mięs, które w moim odczuciu są po prostu słabsze smakowo, ale to też kwestia przyrządzenia. Problemem nie jest cena gęsiny ale dostępność dobrej świeżej krajowej.
Andrej – w Warszawie świeżą gęś owsianą kupisz na Puławskiej w sklepiku Befsztyk.pl.
Gęsina może być tańsza od kurczaka w promocji, pod warunkiem, że chodowana samodzielnie. Przecież wymagania żywieniowe tych ptaków to głównie wspomniana zielona trawka. Dlatego ubolewam widząc, jak wiele mieszkańców wsi ma doskonałe warunki do wyprodukowania zdrowego, taniego mięsa (nie tylko gęsiego) i marnuje taki potencjał. Nie wiem czy to skutek braku czasu w dzisiejszym zabieganym świecie, czy raczej stawianie na wygodę. Niezależnie od tego tracimy bardzo wiele.
Używamy plików cookie na naszej stronie internetowej, aby zapewnić Ci najbardziej odpowiednie wrażenia, zapamiętując Twoje preferencje i powtarzając wizyty. Klikając „Akceptuj wszystko”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie. Możesz jednak odwiedzić „Ustawienia plików cookie”, aby wyrazić kontrolowaną zgodę.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Gęsina może i jest postrzegana jako droga, pytanie tylko w porównaniu z czym? Szczególnie na dzień Świętego Marcina nie wyobrażam sobie innego dania niż pieczoną gąskę, zasmażonej czerwonej kapusty oraz kasztanów. A do tego młode czerwone wino! Pyszne. Główne wyzwanie (chyba) nie jest cena, ale ograniczony dostęp do prawdziwej zdrowo karmionej polskiej gęsi. Jeżeli ktoś wie, gdzie ją kupić w Warszawie proszę o kontakt:)
Hala Mirowska pawilon 53/54 Drób Valdi
Czy ja wiem czy taka droga? Jest wiele innych droższych mięs, które w moim odczuciu są po prostu słabsze smakowo, ale to też kwestia przyrządzenia. Problemem nie jest cena gęsiny ale dostępność dobrej świeżej krajowej.
Andrej – w Warszawie świeżą gęś owsianą kupisz na Puławskiej w sklepiku Befsztyk.pl.
Gęsina może być tańsza od kurczaka w promocji, pod warunkiem, że chodowana samodzielnie. Przecież wymagania żywieniowe tych ptaków to głównie wspomniana zielona trawka. Dlatego ubolewam widząc, jak wiele mieszkańców wsi ma doskonałe warunki do wyprodukowania zdrowego, taniego mięsa (nie tylko gęsiego) i marnuje taki potencjał. Nie wiem czy to skutek braku czasu w dzisiejszym zabieganym świecie, czy raczej stawianie na wygodę. Niezależnie od tego tracimy bardzo wiele.