W ostatni weekend września w Turynie odbędzie się najważniejsze spotkanie świadomych smakoszy Terra Madre Salone del Gusto. Olbrzymiej wystawie rzemieślniczych wyrobów spożywczych z całego świata od niszowych wytwórców zrzeszonych w sieci Slow Food ulokowanej w postindustrialnym Parco Dora towarzyszy szereg wydarzeń i atrakcji, w tym konferencje, fora i spotkania tematyczne, degustacje, laboratoria smaku i kolacyjne spotkania przy stole. Na których zagoszczę ja i które szczególnie polecam moim czytelnikom?
Codwuroczne święto smakoszy Terra Madre Salone del Gusto odbędzie się w tym roku od 26 do 30 września. W centrum tej edycji staje agroekologia, a tematem wiodącym jest relacja człowieka z przyrodą. Jako alternatywę dla dominującego obecnie przemysłowego systemu żywnościowego, Slow Food stawia systemy żywnościowe, które łączą człowieka z ziemią i wodą, z której pochodzi żywność, stanowiąc jednocześnie integralną część kulturowej tożsamości i dnia codziennego.
Spotkania i dyskusje, w których wezmą udział delegaci i aktywiści Slow Food z ponad 120 krajów, będą się koncentrować wokół pięciu kluczowych dla agroekologii haseł, które kształtują debatę nad rozwiązaniami kryzysu klimatycznego i naprawą systemów żywnościowych: różnorodność, społeczność, synergia, sprawiedliwość i wiedza. Slow Food zakłada, że u podstaw wszelkiej zmiany leży edukacja, stąd szczególne znaczenie, jakie podczas Terra Madre Salone del Gusto przykłada się do otwierania szerokiej publiczności dostępu do wiedzy i możliwości dzielenia się nią. Jak zauważa Megumi Watanabe, członkini zarządu Slow Food z Japonii, aby zrozumieć wartość żywności i podejmować związane z nią świadome decyzje, trzeba na nowo jej kontekst rolniczy, społeczny i ekonomiczny.
W ramach piętnastej edycji Terra Madre Salone del Gusto zaplanowano szereg konferencji, o tematyce dotyczącej ochrony zasobów nasion, dbałości o glebę, wodę i dobrostan, zróżnicowanych podejść do agroekologii, zwiększania bioróżnorodności, poprawy bezpieczeństwa żywnościowego i ochrony środowiska. Omawiane będzie też znaczenie żywności dzikiej w wymiarze kulturowym i innowacyjne metody zrównoważonego pozyskiwania dzikich zasobów.
W poczet najbardziej nietuzinkowych Laboratoriów Smaku wpisują się warsztaty poświęcone pozyskiwaniu zasobów leśnych połączone z degustacją przekąsek z grzybów i żołędzi. Dla miłośników edukacji aktywnej Slow Food przygotował zabawę kreatywną typu Escape Room w ramach konferencji poświęconej przyszłości Europy, która skłania do refleksji nad wpływem intensywnej hodowli zwierząt na zasoby naturalne i zrównoważony rozwój, optymalizacji łańcuchów dostaw i marnowanie żywności.
Praktycznym polem slowfoodowej eksploracji będzie International Market, czyli przestrzeń wystawiennicza poświęcona wytwórcom zrzeszonym w sieci Slow Food i ich produktom. W tym roku do Parco Dora zjadą przedstawiciele z ponad 180 Prezydiów Slow Food, czyli grup drobnych wytwórców, którzy pracują nad ratowaniem rodzimych ras zwierząt gospodarskich, lokalnych odmian owoców i warzyw, pieczywa, serów, wędlin i słodyczy.
Ja w tym roku mam przebogaty program i zamierzam wziąć udział w kilkunastu wydarzeniach i degustacjach. Podczas Laboratorium Smaku poświęconemu utlenianiu win, na przykładach egzemplarzy z Marsali, Bosy, Jerez, Oristano i Jury będę badał, jaki wpływ na wino ma tlen i jak winiarze wprzęgają walor utleniania w promocję bioróżnorodności. Spróbuję też lokalnych specjałów z regionu Friuli-Wenecja Julijska. Podczas spotkania z przedstawicielami Prezydium Slow Food Serów Mlecznych Turnaria, którzy pielęgnują endemiczny system ich wytwarzania zwany turnario, będę miał okazję spróbować sera z małych gospodarstw położonych w niewielkiej odległości od mleczarni, który wytwarzany jest z mleka surowego ras bydła czerwonego cętkowanego, brunatnego i szarego alpejskiego, bez fermentów przemysłowych. W ramach spotkania z Prezydium Slow Food Pitina spróbuję lekko wędzonej wieprzowej kiełbasy o nazwie Pitina oraz słodkich cebul Cavasso i Valcosa. Degustacji serów i wędlin będą towarzyszyć lekkie lokalne wina z Friuli-Wenecji Julijskiej. Natomiast podczas spotkania z winiarzami z winnicy Oddero położonej w piemonckiej prowincji Cuneo spróbuję potężnego na samą tylko myśl Barolo Mondoca Bussia Soprana rocznik 2005.
Zamierzam też wziąć udział w konferencji poświęconej odpowiedzialnemu relacjonowaniu zmian w rolnictwie i systemach żywnościowych, możliwościom, jakie niszowym wytwórcom daje rozwijająca się na naszych oczach turystyka kulinarna oraz doświadczeniom przedstawicieli mniejszości seksualnych we wpisywaniu się w prąd zmian systemów żywieniowych na realnych przykładach z ich życia.
Jest już dostępny pełny program wydarzeń. Udział w części z nich podlega wcześniejszej rejestracji. Ci, którzy do Włoch się nie wybierają, a interesuje ich slowfoodowa tematyka, jak zawsze mogą u mnie liczyć na świeże relacje prasowe z najciekawszych miejsc i wydarzeń.
Do zobaczenia!
Slow Food to międzynarodowa sieć społeczności lokalnych założona w 1989 roku we Włoszech w opozycji do rozwoju kultury żywieniowej typu fast food. Jej celem jest powstrzymanie wymierania lokalnych kultur i tradycji kulinarnych. Dziś ruch Slow Food skupia miliony ludzi w ponad 160 krajach i działa na rzecz zapewnienia każdemu dostępu do dobrej, czystej i uczciwej żywności.