Przedsmak Nocy Restauracji 2018!

Już wkrótce najbardziej prestiżowe wydarzenie restauracyjne w Polsce – Noc Restauracji. Jakie niespodzianki czekają smakoszy w tym roku?

Ryba belona - belona, fondant ziemniaczany, warzywa sezonowe, czosnek niedźwiedzi, sos winny, ziołowe pesto / fot. Noc Restauracji
Ryba belona – belona, fondant ziemniaczany, warzywa sezonowe, czosnek niedźwiedzi, sos winny, ziołowe pesto / fot. Noc Restauracji

Noc Restauracji, gastrowydarzenie jedyne w swoim rodzaju, miłośnikom sztuki restauracyjnej na najwyższym poziomie jest już dobrze znana, acz w tym roku objawi się w formule, o jakiej dotąd nie słyszano. Oto bowiem po raz pierwszy gdańska Noc Restauracji potrwa przez cały weekend od 6 do 8 lipca a, co jeszcze bardziej emocjonujące, po raz pierwszy gdańscy restauratorzy zaproszą swoich gości na eleganckie nocne kolacje w anturażu wielkich postaci historycznego Gdańska. Na stołach pojawią się dania związane z sylwetkami osób, które zapisały się w historii miasta złotymi zgłoskami. Będzie też miejsce na współczesne interpretacje dziewiętnastowiecznych przepisów z odkurzonej niedawno gdańskiej książki kucharskiej Marie Rosnack.

Tegoroczna edycja Nocy Restauracji to już nie tylko ekscytująca nocna wyprawa przez arkana kreatywności najlepszych szefów gdańskich kuchni ale też okazja do spróbowania dań inspirowanych smakami dawnego Gdańska. To wydarzenie prestiżowe ale i wyjątkowe, wszak szefowie kuchni przygotowują specjalne dania, których ze względu na pracochłonność, dostępność składników albo ograniczenia technologiczne, nie mogliby podawać na co dzień. Nocne menu zaproponuje aż dwanaście gdańskich adresów. Wszystkie uczestniczą w prestiżowym programie Smaki Gdańska, co dla Nocy Restauracji stanowi najlepszą gwarancję jakości. Wiem, bo osobiście wszystkie te adresy certyfikowałem.

Magiel Hotel Almond - Rzeźbione pierożki z kaczki - kaczka, oliwa pietruszkowa, tarty ser Bursztyn / fot. Noc Restauracji
Magiel Hotel Almond – Rzeźbione pierożki z kaczki – kaczka, oliwa pietruszkowa, tarty ser Bursztyn / fot. Noc Restauracji

Czegóż się zatem możemy spodziewać? Na emocjonującą przygodę ze złotą zupą serową Johanna Speymanna, współtwórcy fontanny Neptuna, Zbrojowni i Złotej Bramy a także burmistrza Gdańska z przełomu XVI i XVII wieku, zaprosi nas szef kuchni restauracji Magiel, Przemysław Langowski. W jego nocnej karcie menu pomieści też przygotowane z półgęska i porowej oliwy carpaccio Bonifacio, które ma przybliżyć postać żyjącego w Gdańsku w drugiej połowie XVI wieku Jana Bernarda Bonifacio, darczyńcy księgozbioru gdańskiej Radzie Miasta. Szkicowane postaciami wielkich Gdańszczan menu Magla dopełnią rzeźbione pierożki z kaczki inspirowane twórczością Abrahama van den Blocka, gdańskiego rzeźbiarza i architekta, autora Złotej Bramy, epitafiów w kościele Mariackim i kamiennych elementów Studni Neptuna.

Winne Grono - Gdańska śledziowa pasta babci Marianny / fot. Noc Restauracji
Winne Grono – Gdańska śledziowa pasta babci Marianny / fot. Noc Restauracji

W podobnym duchu, choć na nieco bardziej lokalnej nucie, komponuje swoje nocne menu Arkadiusz Onasch, właściciel restauracji Winne Grono. Odnajdziemy w nim odniesienia do Daniela Chodowieckiego, patrona ulicy i przystanku tramwajowego znajdującego się przy lokalu. Jako że rodzina Chudowieckiego miała hugenockie korzenia, schabowi z kością i półgęskowi od Dreszlera będą w Winnym Gronie towarzyszyć hugenockie knedliki.

Zafishowani - Wędzony węgorz - węgorz młody, ziemniak, pietruszka, grzyby, boczek / fot. Noc Restauracji
Zafishowani – Wędzony węgorz – węgorz młody, ziemniak, pietruszka, grzyby, boczek / fot. Noc Restauracji

Na autorskie interpretacje przepisów z dziewiętnastowiecznej gdańskiej książki kucharskiej Marie Rosnack możemy liczyć w restauracji Zafishowani. Szef jej kuchni, Daniel Chrzanowski, przygotuje szczupaka z rakami, bobem i twardzioszkiem czosnkowym. Nocne menu w Zafishowanych dopełnią rybne przystawki – wędzony węgorz i smażony śledź oraz gdańskie lody z marcepanem na deser.

Żabusia - Troć wędrowna - troć wędrowna, smażona i marynowana w occie ryżowym marchew i skorzonera, majonez koperkowy, olej z jagody rokitnika / fot. Noc Restauracji
Żabusia – Troć wędrowna – troć wędrowna, smażona i marynowana w occie ryżowym marchew i skorzonera, majonez koperkowy, olej z jagody rokitnika / fot. Noc Restauracji

Warto też zauważyć, że od tego roku do grona nocnych restauracji zaczynają dołączać lokale spoza Gdańska, a wydarzenie przybiera charakter ogólnopolski. Na liście jest już kilkanaście prestiżowych adresów z różnych zakątków kraju, których szefowie kuchni zdecydowali się godnie zilustrować rodzący się właśnie nowy restauracyjny projekt Smaki Polski. W tym roku będę się tej inicjatywie przyglądać z pozycji obserwatora, acz niewykluczone, że już przy następnej edycji będę mógł polecać najlepsze polskie adresy godnie ilustrujące Smaki Polski jako te osobiście przeze mnie certyfikowane.

AmberSide - Pieczony łosoś podany na szparagach z sosem holenderskim i wędzonym ziemniakiem / fot. Noc Restauracji
AmberSide – Pieczony łosoś podany na szparagach z sosem holenderskim i wędzonym ziemniakiem / fot. Noc Restauracji

Tymczasem przed nami restauracyjna noc pełna nietuzinkowych atrakcji i sposobności doświadczenia wyjątkowych gastroemocji. Nie siedźcie w domach, bo kolejna taka okazja dopiero za rok!

Motlava - Golonka z młodą kapustą / fot. Noc Restauracji
Motlava – Golonka z młodą kapustą / fot. Noc Restauracji

Oficjalna strona internetowa wydarzenia: nocrestauracji.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Artur Michna
Artur Michnahttp://www.krytykkulinarny.pl
Artur Michna - krytyk kulinarny, publicysta, podróżnik, ekspert i komentator najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych, audytor restauracyjny, inspektor hotelowy, konsultant gastronomiczny

Teksty ―