Poszukiwacze czerwonego rieslinga. 3. Duszpasterz

Co podają w więzieniu na obiad? Dlaczego puree z łojem jest bezpieczniejsze niż kapuśniak? Kto odgryzł pół ekstrawaganckiej kanapki z bardzo drogim wagyu?

fot. avlxyz
fot. avlxyz

W trzecim odcinku naszej interaktywnej powieści kulinarnej w celi bohaterów pojawia się gość, który, zgodnie z decyzją czytelników, którzy wzięli udział w głosowaniu, przynosi im ostatnie namaszczenie. Na pocieszenie tym, którzy w głosowaniu zaznaczyli opcję „posiłek regeneracyjny”, gość będzie miał też ze sobą coś do przegryzienia. O żołądki osadzonych zadba też służba więzienna.

Ponieważ Poszukiwacze czerwonego rieslinga to lektura tylko dla dorosłych o mocnych nerwach, toteż, pozostając w odpowiedzialności za wewnętrzny spokój pozostałych, wyraźnie zaznacza się, aby czytelnicy ze skłonnością do omdleń, słabego serca i wątłego zdrowia uprzejmie powstrzymali się od lektury, zadowalając się skarmieniem kanapek z wagyu, które w tym odcinku cieszą podniebienia bohaterów, sporządzonej według poniższego przepisu.

Poszukiwacze Czerwonego Rieslinga – Duszpasterz

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 2 cronuty albo 2 bułki albo 4 kawałki chleba
  • dwa steki wagyu
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka pokruszonego zielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka odsączonych kaparów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny i starta z niej skórka
  • garść rukoli
  • sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać posiekaną cebulę, przesmażyć a potem dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać cukier, żurawinę, sól i pieprz i dusić dalej aż żurawina zmięknie a cebula przybierze ciemniejszą barwę.

Steki wagyu oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony, po czym odstawić, aby mięso zdążyło się rozluźnić. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia steków zbrązowić pieczywo.

Majonez połączyć z pokruszonymi ziarnami pieprzu, posiekanymi kaparami, odrobiną soku i skórką z cytryny, przesmarować pieczywo, na spodzie ułożyć rukolę, następnie stek, cebulę i zwieńczyć rukolą. Kanapkę jeść póki gorąca.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Artur Michna
Artur Michnahttp://www.krytykkulinarny.pl
Artur Michna - krytyk kulinarny, publicysta, podróżnik, ekspert i komentator najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych, audytor restauracyjny, inspektor hotelowy, konsultant gastronomiczny

Teksty ―