3 najciekawsze letnie imprezy kulinarne na Wybrzeżu (Poradnik Plażowicza – odc. 1)

Jeśli wybierasz się nad morze a poza plażowaniem planujesz też zwiedzanie Wybrzeża, zaplanuj swój pobyt tak, aby odwiedzić najciekawsze letnie imprezy kulinarne. Oto trzy propozycje dużych wydarzeń plenerowych na tegoroczne lato.

I miejsce - pstrąg z korzeniem łopianu i sałatka z kwiatów
Pstrąg z korzeniem łopianu i sałatka z kwiatów

1. Święto Pstrąga w Wojtalu, 12 lipca
To największa kulinarna impreza plenerowa w Borach Tucholskich. Od 13 lat odbywa się w malowniczym otoczeniu borowiackiej zieleni i stawów hodowlanych w Wojtalu koło Czerska. Na pstrągi z patelni i pstrągi wędzone oraz na potrawy z pstrąga podawane na stoiskach kół borowiackich gospodyń corocznie zjeżdżają tu tysiące odwiedzających. Zaplanowano też konkurs na najlepszą potrawę z pstrąga, a piknikową atmosferę urozmaicą występy gwiazd estrady. W tym roku organizatorzy uruchomią specjalne połączenie autobusowe z Czerska. Szczegóły: Święto pstrąga

Festyn kociewski - kisiel

2. Letni Festyn Kociewski w Zblewie, 19 lipca
Trudno tu nie trafić, bo kociewski festyn organizowany jest na gminnym stadionie tuż koło drogi krajowej 22 w Zblewie. Kluczowym elementem tej imprezy, na który warto zwrócić szczególną uwagę, jest konkurs kulinarny na letni deser. Miejscowe gospodynie nigdy nie zawiodły, a konkursowe stoły zawsze zapełniają się smakołykami z letnich ogrodowych i leśnych owoców – porzeczkowych kisieli, wiśniowych grysów, jagodowych szpajz, truskawkowych lodów i przeróżnych owocowych wypieków. Wszystkich specjałów można spróbować na stoiskach gospodyń.

Gruczno, konkursowa szynka
Gruczno, konkursowa szynka

3. Festiwal Smaku w Grucznie, 23-24 sierpnia
Nie da się podrobić atmosfery Gruczna, który w przedostatni weekend sierpnia przemienia się w cel pielgrzymek smakoszy z kraju i zagranicy. Na kilkadziesiąt tysięcy odwiedzających czeka tu ponad sto wyselekcjonowanych stoisk z wędlinami, przetworami, serami, pieczywem, miodem, winem i wszelkim dobrem trudnym do zdobycia na co dzień. Imprezie towarzyszą organizowane z wielkim rozmachem konkursy na Smak Roku, Miód Roku, Nalewkę Roku oraz prestiżowy konkurs kucharzy Euro-Toques. Do tego pokazy psów pasterskich i zwierząt gospodarskich, występy zespołów ludowych, degustacje oraz gwiazdy, które chętnie przechadzają się między kramami rozstawionymi na pagórkach wokół starego młyna. Gruczno odwiedza Robert Makłowicz, Wojciech Modest Amaro, Hanna Szymanderska, Grzegorz Łapanowski i dziesiątki innych uznanych postaci polskiej sceny kulinarnej. Szczegóły: Festiwal Smaku

W kolejnym odcinku letniego poradnika o tym, jak wybrać miejsce na obiad przy plaży. Zapraszam w każdy czwartek przez całe lato.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Artur Michna
Artur Michnahttp://www.krytykkulinarny.pl
Artur Michna - krytyk kulinarny, publicysta, podróżnik, ekspert i komentator najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych, audytor restauracyjny, inspektor hotelowy, konsultant gastronomiczny

Teksty ―