Chanuka

W ostatnich dniach głośno zrobiło się w mediach o Chanuce, trwającym osiem dni żydowskim święcie świateł upamiętniającym zwycięskie powstanie Judy Machabeusza sprzed niemal 2200 lat. Chanuka to święto ruchome, ale zazwyczaj przypada w okolicach Bożego Narodzenia. W tym roku z Bożym Narodzeniem niemal idealnie się pokryło, a chanukową świecę zapalono nawet w Belwederze. Niewiele wiem o tradycjach żydowskich, zatem gdy trafiło do mnie zaproszenie do gdańskiej synagogi na obchody Chanuki, skorzystałem z niego z entuzjazmem.



Zorganizowane 21 grudnia wydarzenie miało charakter spotkania kulturalnego, którego centralnym elementem było rozpalenie drugiej świecy chanukowej na wielkim świeczniku zwanym chanukiją. Goście mieli możliwość zwiedzenia wystawy „Żydzi gdańscy. Ślady” i wysłuchania dwóch koncertów muzyki żydowskiej. Przygotowano też poczęstunek – ciasteczka wypiekane na symbolicznej dla tego święta oliwie oraz izraelskie wino. Mimo że kuchnia żydowska nie przewiduje specjalnych potraw chanukowych, w okresie tych świąt poza ciasteczkami szczególne często podaje się pączki, placki i racuchy smażone na symbolicznej dla Chanuki oliwie. Niektórzy uważają, że chanukowe placki i naleśniki należy podawać z białym serem.

Chanukowe ciasteczka jadłem też kilka dni wcześniej na zamku w Malborku przy okazji wydarzenia w polskiej tradycji zupełnie nowego, a w USA znanego pod nazwą Hanumas albo Christmukkah, za którą kryje się międzykulturowa hybryda, która czerpie jednocześnie z tradycji Bożego Narodzenia i Chanuki. Malborski Hanumas zorganizowano przy okazji jarmarku adwentowego, a sam zwyczaj przywiózł z USA szef kuchni zamkowej restauracji. Impreza miała charakter gier i zabaw dla dzieci z rodzin chrześcijańskich i żydowskich. Dzieci śpiewały kolędy i grały w drejdla na czekoladowe monety. Poza ciasteczkami próbowałem esencjonalnego rosołu z kury, wzorowego tatara z przepiórczymi jajkami, sandacza pieczonego na kapuście oraz doskonałych deserów – wiśniowego ciasta z kruszonką i czekoladowej tarty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Artur Michna
Artur Michnahttp://www.krytykkulinarny.pl
Artur Michna - krytyk kulinarny, publicysta, podróżnik, ekspert i komentator najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych, audytor restauracyjny, inspektor hotelowy, konsultant gastronomiczny

Teksty ―