Poszukiwacze czerwonego rieslinga. 7. Szeptucha

Z sondy wynikło, że Szeptucha ma jednocześnie udzielić bohaterom poprawnych wskazówek oraz wprowadzić ich w błąd, a do tego okazać się aresztowaną posłanką. Wszystko w aurze odorów, o których, jak mi powiedziano, nikt wcześniej tak pięknie nie pisał. I jeszcze karzeł na zakończenie. Cóż za odcinek!

fot. Robyn Lee
fot. Robyn Lee

Siódmy odcinek naszej interaktywnej powieści kulinarnej sprawił mi sporo problemów, bo głosy w otwartej sondzie rozłożyły się tym razem po równo na każdą odpowiedź. Oznaczało to, że Szeptucha Kadzica musiałaby jednocześnie udzielić poprawnej wskazówki i wprowadzić bohaterów w błąd, a nadto okazać się aresztowaną posłankę Knur-Chlewik. Czy udało się tak poprowadzić akcję, żeby uwzględnić wszystkie opcje? Zobaczcie sami, ale ostrzegam – dziś ładnie pachnieć nie będzie.
Ponieważ Poszukiwacze czerwonego rieslinga to lektura tylko dla dorosłych o mocnych nerwach, toteż, pozostając w odpowiedzialności za wewnętrzny spokój pozostałych, wyraźnie zaznacza się, aby czytelnicy ze skłonnością do omdleń, słabego serca i wątłego zdrowia uprzejmie powstrzymali się od lektury. Poleca się im porcję pożywnego cassoulet, które mogą sobie sporządzić według załączonego niżej przepisu. Zaś śmiałkowie głosują, bo bohaterowie muszą teraz jakość odnaleźć cel swojej wyprawy! Wszystkim życzę smacznego!


7. Poszukiwacze Czerwonego Rieslinga. Szeptucha.


Cassoulet

Składniki
250 g boczku
300g kiełbasy
600g suchej drobnej fasolki namoczonej przez noc
1 gałązka selera naciowego
1 cebula
1 marchewka
ząbki z połowy główki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
4 kacze udka
2 łyżki tartej bułki

Przygotowanie

Pokroić boczek w kostkę a kiełbasę w plastry, dodać do osączonej z wody namoczonej fasoli, zalać świeżą wodą, blanszować przez kwadrans, a następnie całość przecedzić przez sito.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i posiekany seler, cebulę, marchew oraz obrane z łupin ząbki czosnku. Dodać zawartość sita – fasolę z boczkiem i kiełbasą i zalać wodą na dwa palce nad poziom składników i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Po około godzinie, gdy fasola zmięknie, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem i przełożyć całość do naczynia do zapiekania. Wstawić do nagrzanego do 120ºC piekarnika na dwie godziny, co pół godziny mieszając. Po dwóch godzinach dodać kacze udka, zanurzając je w sosie, posypać całość tartą bułką i zapiekać przez kolejne dwie godziny. Przed podaniem oprószyć posiekaną natką pietruszki.

  1. jeeejuś jak to smakuje! właśnie zrobiłam i wielkie dzięki za kolejny rewelacyjny przepis do mojej kolekcji, a co myślisz o dodaniu odrobiny sosu chilli develey? bardzo często sięgam po niego jeśli chodzi o potrawy mięsne, czekam na kolejne super pomysły! aloha 😀

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Artur Michna
Artur Michnahttp://www.krytykkulinarny.pl
Artur Michna - krytyk kulinarny, publicysta, podróżnik, ekspert i komentator najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych, audytor restauracyjny, inspektor hotelowy, konsultant gastronomiczny

Teksty ―