Magda Gessler

Magda Gessler rezygnuje z firmowania swoim wizerunkiem dziesięciu kojarzonych z nią restauracji w całej Polsce. Czy to koniec restauracyjnego imperium największej polskiej gwiazdy kulinarnej? A może początek kuchennych rewolucji we własnym dominium? Bo przecież chyba nie konieczność. Chociaż…

http://www.youtube.com/watch?v=tTRXEB_M4wQ

Ile tak naprawdę Magda Gessler ma restauracji? Choć trudno w to uwierzyć, wygląda na to, że i sama zainteresowana tego nie wie. Zamęczana przez dziennikarzy tym pozornie prostym pytaniem, nigdy nie udzieliła konkretnej odpowiedzi. W swoim sztandarowym programie „Kuchenne Rewolucje” jest przedstawiana jako właścicielka „kilkunastu restauracji”. Na oficjalnej stronie  prezentowanych jest ich jedynie dziewięć, z których cztery tkwią tam, mimo iż razem z pięcioma innymi, zresztą nie ujętymi na witrynie, znalazły się na czarnej liście oficjalnego komunikatu. Uff…

Ramsay, Stein, Rhodes
Gordon Ramsay (fot. Dave Pullig), Rick Stein (fot. youtube.com), Gary Rhodes (fot. Dave Pullig)

Kulinarne gwiazdy telewizyjne mają swoje restauracyjne imperia i nic w tym dziwnego. Jednak ustalenie ich liczby, nazw i adresów, nie stanowi problemu. Tak jest w przypadku choćby szeroko znanych też i w Polsce gwiazd brytyjskiej sceny kulinarnej: Ricka Steina, Garego Rhodesa  i Gordona Ramsaya. Zresztą to ostatnie nazwisko pada tu nieprzypadkowo, bo Magda Gessler zajmuje u nas proporcjonalnie podobną przestrzeń medialną, jak Gordon Ramsay w Wielkiej Brytanii.

Michelin GuideTak się składa, że także i on niedawno ogłosił hiobowe wieści. Po utracie dwóch gwiazdek Michelin przez jego nowojorską restaurację The London i spadku oglądalności emitowanego przez brytyjski Channel 4 programu Kitchen Nigthmares, pierwowzoru polskich Kuchennych Rewolucji, Gordon Ramsay postanowił nie przedłużać umowy ze stacją telewizyjną emitującą program. Nasze Kuchenne Rewolucje póki co trzymają się dziarsko, okupując najlepszy czas antenowy kluczowej stacji telewizyjnej i nic nie wskazuje na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić, w każdym razie Magda Gessler zmian w tym zakresie nie ogłasza. Za to przygodę z większością kojarzonych z jej nazwiskiem restauracji niespodziewanie kończy, czym wzbudza ogromne zainteresowanie.

http://www.youtube.com/watch?v=nK6FhRDkJ0s

Na facebookowej stronie Magdy Gessler czytamy, że to początek kuchennych rewolucji na jej własnym podwórku. Radykalną decyzję niektórzy traktują jako odpowiedź na pojawiające się w komentarzach internautów zarzuty o nieporządek i kiepskie jedzenie w niektórych restauracjach Magdy Gessler. Wiele z tych opinii można zresztą zweryfikować w recenzjach internetowych i prasowych. Rok po otwarciu łódzkiego Marcello Gazeta Wyborcza donosiła, że podłoga w restauracji jest brudna, kurz niestarty, a na parapetach leżą martwe muchy . Dobrych recenzji nie zbierała też Polka, a doliczane do rachunku dziesięcioprocentowe obowiązkowe napiwki wzbudzały spore kontrowersje.

Jakie mogą być szczegółowe powody tak niespodziewanej i drastycznej decyzji? Magda Gessler na razie nie udziela dodatkowych komentarzy, ograniczając się do lakonicznego stwierdzenia o fundamentalnych różnicach w filozofii prowadzenia restauracji dzielących ją i jej partnerów biznesowych.

To jednak tylko żywi domysły, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę choćby krakowski wątek tej sprawy dotyczący eleganckiej restauracji Wentzl. 15 kwietnia Magda Gessler obwieściła na swojej stronie na Facebooku, że „Testing wypadł wspaniale. Jest pysznie. Zapraszam”, swoje pozytywne wrażenia ilustrując kilkunastoma rzeczywiście kusząco wyglądającymi zdjęciami z Wentzla. Dziś Wentzl jest jedną z dziesięciu restauracji z czarnej listy.

Tego nie rozumiem.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.