Sierpniowa przejażdżka kulinarna po Borach, Kociewiu i Żuławach

Zgodnie z zapowiedzią dziś sierpniowe propozycje najlepszych kulinarnych imprez plenerowych na Wybrzeżu. Ci, którzy udali się letnim szlakiem Krytyka Kulinarnego w lipcu bez wątpienia skorzystają także z propozycji na sierpień, zwłaszcza że na drugą część wakacji szykują się naprawdę zjawiskowe wydarzenia

1. » III Mistrzostwa w grillowaniu na Kociewiu, Czarna Woda

Mistrzostwa w Grillowaniu na Kociewiu

Spływy kajakowe na Wdzie, kręgi kamienne w Odrach, akwedukt w Fojutowie – jeśli jeszcze wahacie się, czy warto przyjechać w Bory, oto kolejny argument: 3 sierpnia od 16.00 – wielka impreza plenerowa dla miłośników grillowania w Czarnej Wodzie. W tym roku plenerowe mistrzostwa w grillowaniu odbędą się po raz trzeci. Atrakcji ma być jeszcze więcej niż rok temu, a już wówczas było imponująco.  Organizatorzy zapowiadają, że udział w mistrzostwach deklarują znane postaci życia publicznego i gwiazdy mediów. Krytyk Kulinarny będzie na pewno!

2. » V Łęskie Kapuśniaki, Łąg

Po roku nieobecności wracam do Łęga na plenerową imprezę, którą w 2009 roku zainicjowała Teresa Kropidłowska, dziś jedna z najbardziej uznanych i najzdolniejszych borowiackich gospodyń. Wówczas, pięć lat temu, w zamkniętej sali miejscowego ośrodka kultury odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których miejscowe gospodynie zaprezentowały zjawiskowe potrawy regionalnej kuchni. Tak nie może być – powiedziałem wtedy do pani Teresy – to trzeba pokazać światu. Ta impreza musi wyjść w plener! I wyszła. Dziś organizowana jest na łęskim stadionie, a konkurs kulinarny jest tylko jej częścią.

Teresa Kropidłowska - Łęskie kapuśniaki

Pani Teresa, zwana borowiacką gospodynią eksportową, jeździ po kraju z pokazami kulinarnymi, a na kapuściane święto ściągają do Łęga tysiące ciekawskich. Tak oto niepozorna kapusta stała się pretekstem do szczerej wiejskiej biesiady do białego rana. 10 sierpnia przybądźcie i wy, początek o 16.00.

3. » Festiwal Smaku w Grucznie

Krytyk Kulinarny Artur Michna w komisji konkursowej w Grucznie

Absolutny klasyk, pełnowartościowe dzieło nie do podrobienia, żywa wyrocznia dobrego smaku – oto Festiwal Smaku w Grucznie, największe, najważniejsze i najbardziej prestiżowe wydarzenie roku w Polsce północnej. Organizowany jest zawsze w przedostatni weekend sierpnia. W tym roku odbędzie się 24 i 25 sierpnia. Nie ma drugiego takiego miejsca w regionie, do którego zjeżdżałoby aż tylu wyselekcjonowanych wystawców, z dumą prezentujących niszowe produkty na ponad stu stoiskach w przygotowanych dla nich alejach tematycznych.

Festiwal Smaku w Grucznie

Nie ma drugiego takiego miejsca w regionie, które jest w stanie ściągnąć tyle czołowych polskich autorytetów kulinarnych. Swoją stopę postawił tu i Robert Makłowicz, i Wojciech Modest Amaro, i Hanna Szymanderska i dziesiątki innych uznanych postaci polskiej sceny kulinarnej. Jean Bos organizuje tu prestiżowy Turniej Kucharzy Euro-Toques dla profesjonalnych szefów kuchni, Gieno Mientkiewicz trzyma pieczę nad prestiżowym konkursem Smak Roku, zaś Hieronim Błażejak patronuje konkursowi nalewek. Być w Grucznie to honor ale zdecydowanie z tych przyjemnych.

4. » VIII Powiatowy Konkurs Kulinarny „Niebo w gębie, czyli przysmaki powiatu gdańskiego”

Żuławski konkurs „Niebo w gębie, czyli przysmaki powiatu gdańskiego”

Jedyna na świecie możliwość posmakowania kuchni żuławskiej, a w zasadzie prób jej rekonstrukcji – konkurs kulinarny w Trutnowach. Odbywa się od ośmiu lat w starej chacie podcieniowej. Zawsze towarzyszy mu wystawa prac malarskich gdańskich artystów oraz kameralny koncert. Atmosfera tego spotkania jest niepowtarzalna, bo oto w ogromnej autentycznej żuławskiej chałupie miesza się historia, sztuka i kuchnia. Powstaje coś zdecydowanie więcej niż tylko stół pełen obfitości – ożywa legenda miejsca. W tym roku, ze względu na prace renowacyjne w chacie, legenda ożyje dopiero 8 września, niemniej już dziś warto rezerwować czas.

[slideshow id=11 w=500 h=400]

Relacje z polecanych przeze mnie imprez będziecie mogli przeczytać na blogu lub na facebooku Krytyka Kulinarnego. W ostatnich dniach wspominamy tam atrakcje lipca: konkurs na deser z truskawek w Stężycy, konkurs na letni deser kociewski w Zblewie i konkurs na potrawę z pstrąga w Wojtalu.

, , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Przeczytaj poprzedni wpis:
I miejsce - pstrąg z korzeniem łopianu i sałatka z kwiatów
Wojtal, borowiacki pstrąg i telebim

Co jest flagowym produktem borowiackim dostępnym w całym kraju? Grzyby, jagody i poziomki? Jakieś inne owoce leśnego runa? Legendarna polska...

Zamknij