Wściekłe Gary Adama Gesslera

Jesień w TVP zaowocowała nowym programem kulinarnym. Jego gospodarzem jest warszawski restaurator Adam Gessler, a akcja rozgrywa się w najlepszych, według gospodarza, polskich restauracjach. Założenie programu jest proste: pokazać to, co najlepsze w polskiej kuchni, wystawić na światło dzienne kulinarne perełki z różnych zakątków Polski, pokazać, jak się gotuje w prawdziwej kuchni restauracyjnej i dowieść, że z rodzimą gastronomią wcale nie jest tak źle.

Nowy program nazywa się „Wściekłe gary”, a pomysł na jego realizację z pewnością musiał się zrodzić z poszukiwania przez TVP przeciwwagi dla nadawanej w konkurencyjnej stacji TVN serii „Kuchenne rewolucje”, którą prowadzi spokrewniona z Adamem Magda Gessler.

Postać Adama Gesslera nie może pozostawić widza obojętnym. Zbudowana na pewności siebie i doświadczeniu silna osobowość zdradza wpływy choleryzmu pomieszanego z odrobiną szaleństwa. Idę o zakład, że widownia będzie tłoczyć się w dwóch zwalczających się obozach: z jednej strony staną zagorzali fani, a z drugiej grupa zdegustowanych przeciwników, który przełączą kanał nawet na Familiadę, byle tylko nie oglądać szaleńczych poczynań ekscentrycznego restauratora.

W pierwszym odcinku Adam Gessler pokazał, jak powinna wyglądać prawdziwa restauracja. Zaczął od jej serca, czyli kuchni i kucharzy. Może to i trywialne, ale wielu z widzów pewnie nawet nie wie, że pracownicy kuchni noszą białą i czystą odzież, a nie przepocone koszulki z lumpeksu, że w kuchni każdy jest odpowiedzialny za swoje zadania, a odwiedzający restaurację to goście, którzy jedzą, a nie klienci, który żrą i posilają się. Jak pokazuje doświadczenie, nie wie tego także ogromna większość polskich restauratorów.

Adam Gessler w pierwszym odcinku skupił się na jednym z filarów polskiej kuchni: pierogach. Aby zilustrować naturę prawdziwego pieroga, wybrał się z kamerą na pole uprawianej tradycyjnie pszenicy, skosił nawet własnoręcznie niewielki spłachetek, po czym wstąpił do starego młyna, skąd zabrał worek mielonej w kamiennych żarnach mąki. Dopiero z tych składników kucharze zagnietli ciasto, z których zlepiali pierogi. I najważniejsze: Adam Gessler jasno odrzucił wszelkie kompromisy – prawdziwe pierogi trzeba gotować bezpośrednio przed podaniem, nie wolno ich gotować wcześniej ani mrozić. Za podawanie gościom pierogów przemysłowo mrożonych Adam Gessler posłał polskim gastronomom zgrabną wiązankę fachowo zagłuszoną przez montażystów charakterystycznym dźwiękiem. Wiązanek było w programie więcej, a jedna z nich dostała się pracownikom małej cukierni w niewielkim mieście, która dawniej słynęła z robionych na miejscu lodów własnej receptury, a dziś kręci lody z proszków.

Postać Adama Gesslera otacza aura kontrowersji. Kilka lat temu popadł on w długi, a komornik zlicytował należący do niego warszawski „Dom restauracyjny”. Jednak Adam Gessler szybko powstał z popiołów i, choć do dziś uważany jest za bankruta, stworzył cieszącą się popularnością restaurację „U Kucharzy”, która to, jako jedna z nielicznych w Polsce, uzyskała w roku 2009 r. wyróżnienie w kultowym czerwonym przewodniku Michelin. Na fali nowego sukcesu wyrosły kolejne projekty gastronomiczne Adama Gesslera: „U Kucharek”, „Bistro a la Fourchette” i bar „Przekąski Zakąski”, który w ostatnich miesiącach stał się popularny za sprawą afery krzyżowej sprzed Pałacu Prezydenckiego, naprzeciwko którego bar się znajduje.

Pierwszy odcinek nowego programu każe sądzić, że oto mamy w polskiej telewizji nie tylko całkiem nowy format ale i całkiem nietuzinkowego gospodarza, którego widzowie będą albo kochać, albo nienawidzić.

, , ,

84 komentarze do wpisu Wściekłe Gary Adama Gesslera

  1. Władek 6 listopada 2010 at 16:47 #

    i jeszcze a propos…. Nigdy nie dorówna Gordonowi Ramseyowi, program którego tu kopiują , ta jak On jaki i Pani Gesslerowa

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

    • Krzysztof 7 listopada 2010 at 14:23 #

      Popieram Władka do Ramseya dużo im brakuje

      Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  2. Kamil 7 listopada 2010 at 18:57 #

    Ramsay jest niedościgniony. I tego jego pewne siebie spojrzenie, co potrafi największego za przeproszeniem buca przekonać do swoich racji. Uwielbiam jego program Kuchenne Koszmary. A Wściekłe Gary jak już sama nazwa wskazuje, z pewnością w pewnym stopniu się na KK wzorują.

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  3. Gocha 14 listopada 2010 at 22:07 #

    Gessler jest genialny, polską kuchnię i jej smaki powinniśmy celebrować, a nie podawać papraniny na stołach w restauracjach.

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  4. Luka 15 listopada 2010 at 10:20 #

    Program jest rewelacyjny! Pan Gessler potrafi porwać i oczarować widza, ma ogromną charyzmę, pasję i wiedzę! Chapeau bas

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  5. danio 20 listopada 2010 at 16:50 #

    zdjac ten program,,,, ten pan nie wie o czym mowi,

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  6. gaga 20 listopada 2010 at 18:19 #

    Rzucić chlebem – w programie emitowanym w dniu 20.11 – i czym się tu zachwycać…. MASAKRA

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  7. de gusto 20 listopada 2010 at 18:47 #

    adam to to bankrut.show medialny

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  8. adam 20 listopada 2010 at 23:32 #

    Totalna szmira 20 listopada reklamuje swoją rodzinę, niech sobie wykupią czas antenowy.
    A za 4 zł to gdzie chce kupić super ogórkową – pajac.

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  9. alma 20 listopada 2010 at 23:35 #

    Naprawdę nie rozumiem,za co temu komus telewizja,sponsorowana przez nas,płaci i trzyma na wziji!Kawał chama!Z nas ,Polaków,robi debuli i nieuków.Jesli mu się nie podoba ,niech jedzie do swej ojczyzny.

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

    • Andrzej 16 lutego 2011 at 11:05 #

      No nie trzeba z nas robić „debuli (!) i nieuków”. Wystarczy popatrzeć co nam serwują a my pokornie to jemy. Alma, pomyśl zanim obrazisz się i napiszesz byle co.

      Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  10. Monika P. 28 listopada 2010 at 22:39 #

    Czy ktos wie moze, jak sie nazywa ta restauracja ktora Adam Gessler ma pomagac komus budowac w Łodzi? Tak przerabiac ze starej fabryki czy cos. W odcinku cos pojkazywali, ale z tego balaganu nic nie wiem, ani nazwy ani nic. Dziekuje za pomoc

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  11. logis 5 grudnia 2010 at 09:51 #

    Plujący na jedzenie stary choleryk, wszystko w temacie. Dno kompletne- za nasze pieniądze. Wstyd TVP.

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  12. Piotr 6 grudnia 2010 at 10:12 #

    #

    Gość2010-12-06 10:57:24 | Cytuj >>

    Pracowałem u Pana Adama Gesslera wiele lat i uważam ,że jest wspaniałym,kreatywnym i wrażliwym na ludzką krzywdę człowiekiem. Kilka lat temu zostałem brutalnie napadnięty w celach rabunkowych w wyniku czego miałem przebite w czterech miejscach lewe płuco,szyję,wycięte zęby,przecięty język i przecięte policzki po obu stronach twarzy.W wyniku zakażenia straciłem część lewego płuca.Mój świat legł w gruzach, nie miałem środków na leczenie ani na życie,nie było również nikogo kto mógłby mi pomóc oprócz Pana Adama u którego pracowałem wcześniej jako kelner.To Pan Adam odwiedził mnie w szpitalu i zapalił światełko w ciemnym tunelu ludzkiej obojętności i okrucieństwa.Przez wiele lat byłem świadkiem wielu takich wspaniałych gestów ze strony Pana Adama wobec innych ludzi. Z poważaniem Piotr
    7534

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  13. grzegorz 11 grudnia 2010 at 16:59 #

    kompletna hała gościu jest kompletnym matołem nie zna się na niczym po prostu nawiedzony pojeb. Oglądałem programy z jego udziałem i nie wiem o co kaman.

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  14. MANIANNA 18 grudnia 2010 at 17:15 #

    ZDJĄĆ GO Z ANTENY I TO SZYBKO;/GADA NA MAGDĘ GESSLER ,ŻE NIBY PIERDOŁAMI SIĘ ZAJMUJE W PROGRAMIE A SAM SIEBIE CHYBA NIE OGLĄDAŁ;/;/;/CO ON GADA.GESSLEROWA O NIEBO LEPSZA-CIEKAWSZA.PROPONUJĘ MU W NAJBLIŻSZĄ SOBOTĘ ZOBACZYĆ SAMEGO SIEBIE NA 1.MASAKRA.KTO TO OGLĄDA???

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  15. Marian 23 grudnia 2010 at 09:12 #

    Lubię go bo jest Seksi

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  16. Eva 22 stycznia 2011 at 14:11 #

    Mysle ze Panu Gesslerowi brakuje wiedzy o zachowowniu na antenie.
    Duzo mowi o czystosci w kuchni a w jednym z jego programow pokazuje sie w towarzystwie Pana z tlusta,brudna glowa.

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  17. Damian 5 marca 2011 at 16:08 #

    Moim zdaniem przesłanie programu – kuchnia oraz tradycja polska – bo taki się wyłania, jest dobrze trafione i powinno być emitowane nie gdzie indziej niż w telewizji publiczne. Co do metod Pana Gesslera – jeśli komuś to nie odpowiada niech nie ogląda, nikt nikogo chyba do tego nie zmusza. Poza tym bardzo się przyda mała lekcja historii w dobie dzisiejszej mcdonaldyzacja.

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  18. Peter 27 marca 2011 at 15:51 #

    Gessler to blazen, moim zdaniem lepiej pasuje do cyrku jako klaun, napewno nie pasuje do kuchni. Kto realnie potrafi w ciagu jednego dnia zrobic z jakies ruiny resteurcje to jest idiota i bankrut ktory chwyta sie czego moze. Co jest z jego slownictwem( brak etyki), kto rzuca chlebem, albo pierogami w telewizji publicznej. On jako zyd powinien pamietac o wartosci i szacunku dla chleba. Wstyd, to jest po prostu cham!!!.

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  19. Marek 8 maja 2011 at 07:41 #

    Panie Adamie, opieranie sztućców o talerz i obrus ( również łyżeczki do herbaty, czy kawy) jest afeeeeee, a bardzo afeeeeeee (do n-tej), gdy mamy do czynienia z sosem (ostani program „Kluski śląskie”)

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  20. MARKETOLANDIA 1 sierpnia 2011 at 15:42 #

    Mam uwierzyć w czystość i szlachetność pomysłów gastronomicznych, więdząc o tych wszystkich nieczystościach finansowych?

    Można być czystym częściowo? Uczciwym połowicznie?

    „Rybka drugiej świeżości”…

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  21. Agnieszka 23 października 2011 at 18:48 #

    Magda Gessler nie jest spokrewniona z Adamem Gesslerem(!)-a jedynie spowinowacona, dzięki małżeństwu z bratem p.Adama Gesslera!

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  22. kserokopiarka 22 marca 2014 at 04:25 #

    Badawcze teksty, dobra tematyka

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

Trackbacks/Pingbacks

  1. Adam Gessler otwiera restauracje » Krytyk Kulinarny - 6 grudnia 2010

    […] natychmiast podzielił widownię na swoich oddanych zwolenników i zagorzałych przeciwników, co także w komentarzach czytelników naszego bloga dało się […]

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  2. Krytyk Kulinarny podsumowuje rok » Krytyk Kulinarny - 27 grudnia 2010

    […] Gary Adama Gesslera, gdy wskaźniki odwiedzin bloga sięgały 2500 dziennie. Nic dziwnego, że wpis na temat Wściekłych Garów najchętniej komentowano. Zebrał on ponad 70 komentarzy z niemal 400 pozostawionych przez […]

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  3. Ciuciubabka z widzem » Krytyk Kulinarny - 9 stycznia 2012

    […] się swoimi. Aby się o tym przekonać wystarczy rzut oka na dwa z i tak skromnej oferty – Wściekłe Gary Adama Gesslera nadawane do niedawna w TVP1 oraz Smaki Czasu z Karolem Okrasą nadawane w dalszym ciągu przez […]

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

Dodaj komentarz

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler znowu na ekranach

Na ekrany wróciły Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler. Pierwszy odcinek drugiej serii TVN wyemitował o niezmienionej porze, w sobotę o 18.00....

Zamknij