Gdzie jest Pascal Brodnicki?

To pytanie zadałem sobie w miniony weekend, gdy w wakacyjnym wydaniu Dzień Dobry TVN pokazano dziką pustelnię Magdy Gessler, w której zaszywa się na lato. Przypomniało mi się wówczas, że jeszcze niedawno mniej więcej o tej porze stacja nadawała program kulinarny Pascala Brodnickiego „Po prostu gotuj”. W ostatnich latach ambicją każdej stacji stało się posiadanie własnej kulinarnej gwiazdy. W TVP ma ich już kilka – Robert Makłowicz, Karol Okrasa, a ostatnio Joanna Brodzik. W Polsacie króluje Ewa Wachowicz. Pascal Brodnicki od kilku lat kojarzony był z TVN, a jego program, mimo że krytykowany za monotonność, cieszył się sporą oglądalnością – ok. 1 mln widzów, na drugim miejscu po wędrówkach Roberta Makłowicza (ok. 2 mln).

Zniknięcie Pascala Brodnickiego zazębia się z pojawieniem się nowego formatu Kuchenne Rewolucje, którego gwiazdą jest Magda Gessler właśnie, może TVN postanowiła zmienić swoją kulinarną gwiazdę na bardziej błyskotliwą? Kto wie, wszak osobowość Magdy Gessler jest o wiele silniejsza niż osobowość Pascala Brodnickiego. Przy silnej, charakternej i charyzmatycznej Magdzie Gessler, spokojny i mało wyrazisty Pascal Brodnicki zdaje się dość monotonny i statyczny, żeby nie powiedzieć nudzący.

Media donoszą, że zniknięcie programu Pascala Brodnickiego należy wiązać ze zmianą polityki programowej stacji, w której nie ma być miejsca na standardowe programy kulinarne. Pascal twierdzi zaś na swoim blogu, że sam zrezygnował z prowadzenia programu. Uznał, że jego niezmienna formuła jego też znudziła. Chce czegoś nowego i coś nowego zamierza rozpocząć. Blogowa zapowiedź jest nader lakoniczna, wynika z niej tylko, że kroi się jakaś nowa formuła, która pozwoli Pascalowi Brodnickiemu pokazać się z najlepszej strony: ma być naturalny, charyzmatyczny i interesujący. Ekipa ponoć już jest, plany też. Zobaczymy.

Pewne jest na razie tyle, że na jesieni w TVN ponownie zobaczymy Magdę Gessler w drugiej serii Kuchennych Rewolucji. Program sprawdził się, Magda Gessler doskonale wpasowała się w rolę restauracyjnego terminatora. Oglądalność programu jasno wskazuje, że na jednej serii nie mogło się skończyć.

, , , , ,

13 komentarzy do wpisu Gdzie jest Pascal Brodnicki?

  1. my sElf 12 lipca 2010 at 07:02 #

    Ja gdzieś czytałam, że Pascal rozwiązał umowę z Knorrem, bo miał dość ich wciskania się do każdego przepisu, i że chce zrobić „coś swojego”. Zobaczymy, co to będzie. Mam nadzieję tylko, że na Onet.VOD będą na bieżąco nowe odcinki „Kuchennych Rewolucji” 🙂

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

    • Krytyk Kulinarny 12 lipca 2010 at 09:23 #

      A, bo Ty nie masz TV 🙂 Na pewno będą, pytanie tylko, czy będą bezpłatne 🙂

      Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

      • my sElf 17 lipca 2010 at 13:40 #

        Były bezpłatne, więc wątpię, żeby teraz nagle wprowadzili opłatę.

        Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  2. asieja 12 lipca 2010 at 08:56 #

    ja juz kilka teorii słyszałam nt. odejścia Pascala/końca programu. no w każdym razie trochę szkoda, fajnie gotował.

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  3. entragian 12 lipca 2010 at 09:05 #

    może i gotował, ale ogólna aparycja tego człowieka była dla mnie nie do zniesienia… to ciągłe stylizowanie się na małego nieporadnego polskiego fchansusa mnie rozwalało…

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  4. Shinju 12 lipca 2010 at 12:35 #

    Początkowo lubiłam oglądać program Pascala, ale bardzo szybko mi się znudziło. Wciskanie wszędzie Knorra było bardzo nachalną reklamą, inne programy kulinarne również mają sponsorów ale ich reklama nie jest tak męcząca jak w tym przypadku. No i to udawanie złej wymowy. Już od dawna wiadomo, że Pascal mówi całkiem przyzwoicie po polsku (może na początku programu miał pewne problemy), a te przeinaczenia w późniejszych odcinkach były za mocno wyreżyserowane jak dla mnie. Przepisy też nie były jakieś porywające. Ogólnie nie brakuje mi go w TV.

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  5. Ivon 26 lipca 2010 at 09:25 #

    Pascala nawet lubiałam oglądać. Magdy G. za to nie jestem w stanie obejrzeć dłużej niż 5 minut.

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  6. Gall Anonim from Warsaw 14 września 2010 at 09:40 #

    W Kuchennych Rewolucjach natomiast natarczywie promują przyprawy Prymat.

    PS. telewizja kłamie moi drodzy. Autror bloga zachwyca się panią Gessler, a ja pragnę tylko dodać od siebie, że kobieta potrafi się sprzedać. Niestety nikomu nie polecam pracy w jej restauracjach na jednym z szeregowych stanowisk.

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

    • niewsciekly 14 września 2010 at 10:00 #

      Dlaczego? Pani G. podobnie jak A.G. jest typem despoty? heh, nie zdziwiłbym się 😉

      Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  7. azzie 2 października 2010 at 15:59 #

    Pascal był okropny, a osobowość pani Gessler jest za mierna, zeby rewolucjonizować kuchnie…

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  8. yo 19 października 2010 at 12:05 #

    Najlepsze dotychczas w polskiej TV z kulinarnych programów to było :
    ” SMACZNEGO !!! ” na TVP2
    ale miało za dużą ogladalność i spadło po IIIserii , wiadomo publiczna ma upaćć to ma być hała

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

  9. hania-kasia 20 grudnia 2010 at 11:57 #

    Programy Pascala lubiłam, nawet mimo obecności reklamy Knorra – szczerze mówiąc, nie zwracałam na nią większej uwagi – nie ma przecież obowiązku używania reklamowanych produktów, a niektóre przepisy z programu były fajne. Natomiast pani Gessler nie odbieram jako osoby charyzmatycznej – dyskwalifikujący jest dla mnie jest fakt, że używa na wizji słowa na „k”. Poza tym w każdym odcinku mówi to samo, że mięso śmierdzi starym krurem itp. Nuda totalna. Początkowe odcinki oglądałam, później już mi się nawet nie chciało włączać telewizora. Dochodzi jeszcze kwestia, że w restauracjach pani Gessler też do wielu rzeczy można się przyczepić i nie wszystkie z nich są udanymi przedsięwzięciami gastronomicznymi – mam nie najlepsze doświadczenia z wizyty w jednej z restauracji pani Gesslerowej.

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pascal Brodnicki, czipsy i byle co » Krytyk Kulinarny - 2 listopada 2010

    […] zastanawialiśmy się, gdzie podziewa się Pascal Brodnicki. Dziś już wiemy – promuje ziemniaczane czipsy jednego z koncernów. Jako juror w konkursie […]

    Oceń komentarz Dobre 0 Słabe 0

Dodaj komentarz

Przeczytaj poprzedni wpis:
Żuławski stół odkryty na nowo

Polska kuchnia regionalna z mozołem powstaje z popiołów. Po okresie reżimu, który tępił wszelkie przejawy odrębności, po okresie prosperity, który...

Zamknij